Self-directed English language learners' learning practices beyond the classroom in a Turkish higher education context: A sociological perspective
Türkiye'de öz yönetimli biçimde İngilizce öğrenen üniversite öğrencilerinin sınıf dışındaki öğrenme uygulamalarının araştırılması: Sosyolojik bir bakış
  1. Tez No: 904262
  2. Yazar: TUBA TÜRKEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YONCA ÖZKAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Öz yönetimli dil öğrenme, sosyal sınıf, yabancı dil, sınıf dışı öğrenme, durum çalışması, Self-directed language learning, social class, foreign language, learning beyond the classroom, case study
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Dil Öğretimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 264
Özet
Bu çalışma, yükseköğretim düzeyinde, öz yönetimli biçimde dil öğrenenlerin, sınıf dışındaki dil öğrenme uygulamalarını araştırmayı amaçlamıştır. Bu araştırma, öğrencilerin sınıf dışındaki çeşitli İngilizce dil öğrenme uygulamalarına neden katıldıklarını anlamak için Bourdieu'nun pratik teorisi ve sosyal sınıf kavramından sosyolojik bir bakış açısıyla yararlanmıştır. Bu amaçla, araştırmada, Türkiye'deki bir yükseköğretim kurumundaki, öz yönetimli biçimde dil öğrenenleri bir durum olarak ele alan ve farklı sosyoekonomik geçmişlere ve dil öğrenme uygulamalarına sahip dokuz dil öğrenenini alt birimler olarak inceleyen iç içe geçmiş tek durum deseni kullanılmıştır. Araştırma, Türkiye'de bir devlet üniversitesinin İngilizce Öğretmenliği Bölümü'nde gerçekleştirilmiştir. Veriler, (a) Öğrenen Geçmişi Anketi, (b) Öğrenen Otobiyografisi, (c) Ön Yapılandırılmamış Görüşmeler, (d) Yarı Yapılandırılmış Görüşmeler, (e) Fotoğraf Bazlı Görüşmeleri ve (f) Dış Paydaş Görüşmeleri aracılığıyla toplanmıştır. Araştırmanın sonuçları, sınıf dışındaki öz yönetimli dil öğrenmenin farklı bileşenlerden etkilenen karmaşık, dinamik ve çok katmanlı olduğunu ortaya koymuş ve bu uygulamaların, öğrencilerin habitusları (eğilimleri ve yatkınlıkları), sermayeleri (ekonomik, kültürel, sosyal ve sembolik formdaki güçleri) ve içinde bulundukları alanlar (eğitim alanı gibi sosyal mekânlar) arasındaki etkileşimle nasıl derinlemesine şekillendiğini göstermiştir. Dolayısıyla, öz yönetimli dil öğrenme sadece bireysel bir nitelik değil, aynı zamanda daha geniş yapısal ve kültürel koşulların bir ürünü olarak ortaya çıkmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgular, bireylerin eğitim ve dil öğrenme yolculuklarını şekillendiren öğretmenler, akranlar, ebeveynler, kardeşler, geniş aile üyeleri, tanıdıklar ve özellikle de eğitim politikalarını şekillendiren bireyler gibi sosyal aktörlerin rolüne de ışık tutmuştur. Ayrıca, bulgular Türkiye'deki yabancı dil öğrenenler arasındaki eşitsizlikleri vurgulamış ve zorlayıcı koşullarla karşı karşıya olan dezavantajlı öğrencilerin gösterdiği direnç ve özerkliği ortaya koymuştur. Araştırmanın yabancı dil öğretimine ve gelecekte yapılabilecek araştırmalara yönelik yol gösterici bir nitelik taşıdığı ifade edilebilir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to explore the language learning practices of self-directed language learners beyond the classroom in a Turkish tertiary context. Specifically, this inquiry set out to investigate why learners engage in diverse language learning practices beyond the classroom, drawing on Bourdieu's theory of practice and social class concept with a sociological perspective. To this end, this research employed an embedded single case study design by taking self-directed language learners as a case and focusing on sub-units of nine self-directed language learners with diverse socioeconomic backgrounds and language learning profiles. It was carried out in an English Language Teaching Department of a Turkish state university. The data of this research was collected through (a) Learner Background Survey, (b) Learner Autobiography, (c) Initial Unstructured Interviews, (d) Semi-structured Interviews, (e) Photo-elicitation Interviews, and (f) External Informant Interviews. The analysis of the gathered data revealed the complex, dynamic, and multilayered characteristics of self-directed language learning beyond the classroom by illustrating how these practices are deeply influenced by learners' social class, shaped by the interaction between their habitus (i.e., dispositions and inclinations), capital (i.e., power in economic, cultural, social, and symbolic form), and the fields (i.e., social spaces, such as education) they participate in. Consequently, SDLL was not merely an individual attribute but also a product of broader structural and cultural conditions. The findings also shed light on the role of social actors shaping an individual's educational and language learning journeys, such as teachers, peers, parents, siblings, extended family members, acquaintances, and, notably, policymakers. Furthermore, the findings emphasized the disparities among language learners, as well as the resilience and agency demonstrated by disadvantaged learners facing constraining circumstances. Based on the findings, this study offers pedagogical implications and future research directions.