Sağlıkta şiddet artışına bağlı şiddet algısı ve mesleki kaygı düzeyinin araştırılması: Fırat üniversitesi tıp fakültesi öğrencileri örneği
Investigation of violence perception and occupational anxiety level due to the increase in violence in health: The case of Fırat University Faculty of Medicine Students
  1. Tez No: 904365
  2. Yazar: LEYLA TABARA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KEVSER TUNCER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Halk Sağlığı, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: Sağlıkta şiddet, mesleki kaygı, şiddet algısı, Violence in health, occupational anxiety, perception of violence
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 50
Özet
ÖZET Bu tez çalışmasında Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencilerinde sağlıkta şiddet artışına bağlı şiddet algısı ve mesleki kaygı düzeyinin araştırılması amaçlanmıştır. Araştırmanın evrenini Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde tıp eğitimine devam eden tüm öğrenciler oluşturmuştur. Epi Info programında, %97 güven aralığı ve %3 hata payı seçilerek minimum örneklem büyüklüğü 655 olarak tespit edilmiştir. Tabakalı örnekleme yöntemi kullanılarak; her bir sınıftan alınacak öğrenci sayısı toplam sayıdaki orana göre tespit edilmiştir. Öğrencilerin yaş ortalaması 21,25±2,14 yıl olarak saptandı. Katılımcıların %55,7'si kadın olup %99,1'i bekardır. Araştırmaya katılanların %41,8'i ailesi ile, %32,2'si devlet yurdunda diğerleri ise özel yurt, apart ve öğrenci evlerinde kalmaktaydı. Katılımcıların büyük bir kısmının (%90,7) ekonomik durumları orta ve iyiydi. Sigara içme oranı %15,0 olarak saptandı. Daha önce şiddet türleri hakkında bilgilendirilen öğrencilerin %93,4'ü bu şiddet türlerinin varlığını kabul ettiğini bildirdi. Öğrencilerin %94,7'si mesleklerinin şiddete açık bir meslek olduğunu kabul ederken, %26,9' u şimdiye kadar en az 1 kez şiddete maruz kaldığını bildirdi. Çalışmada en fazla maruz kalınan şiddet türü %92,0 ile psikolojik şiddetti. En çok maruz kalınan yer poliklinik veya servislerin dışında kalan diğer yerlerdi ve şiddet uygulayanlar içinde en büyük oran 'hasta' idi. Sonuç olarak sağlıkta şiddeti ve mesleki kaygı düzeyini azaltmak için gerekli sağlık ve hukuk politikaları devreye sokulmalı ve şiddete meyli bulunan kişilerin tespitini yapıp gerekli cezai işlemler uygulanmalı, şiddete maruz kalan öğrencilere ne yapması gerektiği ile ilgili gerekli eğitim programları verilmeli, öğrencilerin hasta ve hasta yakınları ile başbaşa kaldıkları eğitim süreçlerinde yanlarında eğitimlerinden sorumlu birilerinin mutlaka bulunması sağlanmalıdır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT INVESTIGATION OF VIOLENCE PERCEPTION AND OCCUPATIONAL ANXIETY LEVEL DUE TO THE INCREASE IN VIOLENCE IN HEALTH: THE CASE OF FIRAT UNIVERSITY FACULTY OF MEDICINE STUDENTS In this thesis study, it was aimed to investigate the perception of violence and occupational anxiety level in Fırat University Faculty of Medicine students due to the increase in violence in health. The population of the study consisted of all students continuing their medical education at Fırat University Faculty of Medicine Hospital. The minimum sample size was determined as 655 by selecting 97% confidence interval and 3% margin of error in Epi Info programme. By using stratified sampling method, the number of students to be taken from each class was determined according to the ratio in the total number. The mean age of the students was 21.25±2.14 years. 55.7% of the participants were female and 99.1% were single. Of the participants, 41.8% lived with their families, 32.2% lived in state dormitories and the rest lived in private dormitories, apartments and student houses. Most of the participants (90.7%) had an average or good economic status. The smoking rate was found to be 15.0%. 93.4% of the students who were previously informed about the types of violence reported that they accepted the existence of these types of violence. While 94.7% of the students accepted that their profession was open to violence, 26.9% reported that they had been exposed to violence at least once. The most common type of violence was psychological violence with 92.0%. The most common place of exposure was other places other than outpatient and inpatient clinics, and it was determined that they were mostly subjected to violence by patients. In conclusion, in order to reduce violence in health care, the necessary health policies should be implemented, people who are prone to violence should be identified and the necessary criminal procedures should be applied, the necessary training programmes should be given to students who are exposed to violence on what to do, and it should be ensured that there is someone responsible for the education of students during training processes when they are alone with patients and their relatives.