Hava kargo taşımacılığında soğuk zincir lojistiği ve Türkiye özelinde değerlendirme
Cold chain logistics in air cargo transportation and evaluation specific to Turkey
  1. Tez No: 904377
  2. Yazar: BERK ÇETİNEL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DİDEM RODOPLU ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sivil Havacılık, Civil Aviation
  6. Anahtar Kelimeler: Lojistik, Hava Kargo Taşımacılığı, Soğuk Zincir, Logistics, Air Cargo Transportation, Cold Chain
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Havacılık Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Havacılık Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
ÖZET Soğuk zincir kavramı, soğuk ortamda muhafaza edilmesi ve taşınması gereken ürünlerin, üretimden itibaren ambalajlama, elleçleme, depolama, taşıma, dağıtım ve tüketim noktasına ulaştırma süreçlerinin her aşamasında özelliklerinin, güvenliğinin ve belirli şartlara uygunluğunun korunabilmesi için uygulanması zorunlu işlemlerin tamamını ifade emektedir. Soğuk zincir, ürünlerin raf ömürleri, kalitesi, işlevselliği, fiziksel ve karakteristik özellikleri bakımından dikkatli bir şekilde uygulanarak istenmeyen bir durum olan“soğuk zincir kırılması”önlenmelidir. Yüksek maliyet faktörüne rağmen zaman avantajı ve ürünün güvenli sevk edilmesinin etkisiyle birlikte havacılık sektörünün serbestleşmesiyle daha rekabetçi hale gelen hava kargo taşımacılığı, her geçen gün daha fazla tercih edilmektedir. Bu çalışmanın amacı, küresel ticaret ve toplumsal bilincin giderek artması ile soğuk zincir lojistiğinin öneminin de arttığının altının çizilmesi, tercih edilen taşıma türlerinde soğuk zincirin kırılmaması için gerekli şart ve koşulların açıklanması, hava kargo taşımacılığının soğuk zincir lojistiğine ilişkin oluşturulan iş akış şemalarına uyularak yapılması ve tüm faaliyetlerin etkin ve verimli bir şekilde uygulanmasının vurgulanmasıdır. Çalışmada ayrıca Türkiye'de soğuk zincir lojistiğinin güçlü ve zayıf yönleri belirlenmiş, yapılan yatırım ve düzenlemelere rağmen bu alanda tespit edilen sorunların iyileştirilmesine yönelik tavsiye ve öneriler sunulmuştur. Yapılan detaylı kavramsal çalışmada, soğuk zincir lojistiği uygulaması gerektiren tüm ürünlerin canlı yaşamı için ne kadar önemli olduğu belirtilmiştir. Üretimdeki ilk noktadan, tüketiciye ulaşıncaya kadar olan süreçte oluşabilecek en ufak bir aksaklık tüm süreci olumsuz etkileyecektir. Soğuk zincir lojistiği yönetimi kavramını başarılı bir şekilde yürütebilen firmalar ticari yaşamlarına kârlı ve sürdürülebilir bir şekilde devam edebileceklerdir. Havacılık endüstrisi, soğuk zincir alanındaki hassasiyeti göz önünde bulundurarak çeşitli düzenlemeler ile uyulması zorunlu kural ve koşulları özellikle IATA üyesi havayollarına zorunlu hale getirmiştir. Bunun yanı sıra havalimanlarında ve taşıma esnasında uçaklarda kullanılması gereken güvenilir ekipmanların her geçen gün geliştirilerek kullanımları yaygınlaştırılmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The concept of the cold chain refers to all the processes required to maintain the products' characteristics, safety, and compliance with certain conditions at every stage of the packaging, handling, storage, transportation, distribution, and delivery to the point of consumption because they need to be kept and transported in a cold environment. The careful implementation of the cold chain is essential in terms of the shelf life, quality, functionality, physical properties, and characteristics of the products, and“cold chain breaks,”which are undesirable situations, must be prevented. Despite its high cost factor, air cargo transportation, which has become more competitive with the liberalization of the aviation industry with the effect of time advantage and safe shipment of the product, is preferred more and more every day. This study aims to highlight that the importance of cold chain logistics has increased with the increasing global trade and social awareness, to explain the terms and conditions required for not breaking the cold chain in preferred transportation types, to emphasize that carrying out air cargo transportation in accordance with the workflow charts created for cold chain logistics and the effective and efficient implementation of all activities. The study also identifies the strengths and weaknesses of cold chain logistics in Türkiye, as well as the issues in this field despite the investments and regulations made and offers recommendations and suggestions for improving such issues. This detailed conceptual study highlights how crucial cold chain logistics is for the preservation of all products that require the cold chain. The slightest disruption that may occur in the process, from the first production stage to consumption, will negatively affect the entire process. Companies that successfully manage cold chain logistics will be able to maintain their commercial operations profitably and sustainably. Considering the sensitivity of the cold chain process, the aviation industry has made it mandatory, especially for IATA member airlines, to comply with various rules and requirements in several regulations. In addition, reliable equipment that should be used in airports and aircraft during transportation is improved and widely used day by day.