Simental ineklerde asprosin düzeyinin fertilite başarısı ve oksidatif stres üzerine etkısinin araştırılması
Investigation of the effect of asprosin level on fertility success and oxidative stress in cemental cows
  1. Tez No: 904433
  2. Yazar: RAHMİ KÖSE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERKAN ALİ AKARSU, DOÇ. DR. SERDAL KURT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Asprosin, gebelik, inek, oksidatif stres, suni tohumlama, Asprosin, pregnancy, cow, oxidative stress, artificial insemination
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Dölerme ve Suni Tohumlama Ana Bilim Dalı​
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Amaç: Asprosin adipoz dokulardan salgılanan bir hormondur. Bu çalışmada amaç ineklerde asprosin düzeyinin fertilite ve oksidatif stres parametreleri üzerine etkisinin araştırılmasıdır. Materyal ve Metot: Çalışma düşük (DA, n: 22) ve yüksek (YA, n: 22) asprosin değerine sahip Simental ırkı multipar inekler üzerinde yürütüldü. Çalışmanın başı (0. gün) ve olası gebeliğin 25. gününde kan örnekleri alınarak gebelik ilişkili glikoprotein (PAG), total antioksidan seviyesi(TAS) ve total oksidan seviyesi(TOS) seviyeleri ticari kitler kullanılarak ölçüldü. Çalışmanın başında suni tohumlama uygulamaları gerçekleştirildi ve gebelik teşhisi 25. gün PAG ölçümü ile, 45. gün ise ultrasonografi ile yapıldı. Bulgular: YA grubundaki ineklerin 25. gün TAS seviyesi başlangıç TAS ölçüm seviyesine göre yüksekti (p=.007). Çalışmanın başındaki TOS düzeyi DA grubuna göre YA grubunda daha yüksekti (p=.017). DA grubundaki ineklerin 25. gün TOS düzeyi, başlangıç TOS düzeyinden anlamlı şekilde yüksekti (p=.028). Sonuç: Sonuç olarak ineklerde asprosin seviyesi oksidatif stres parametrelerini etkiledi. ROC analizine göre TOS ile asprosin arasında güçlü bir korelasyon olduğu ve yüksek asprosin değerine sahip olan ineklerin oksidatif strese maruz kalabileceği sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
Aim: Asprosin is a hormone secreted from adipose tissues. The aim is to investigate the effect of asprosin level on fertility and oxidative stress parameters in Simmental cows. Material and method: The study was conducted on Simmental multiparous cows with low (DA, n: 22) and high (YA, n: 22) asprosin values. At the beginning of the study (day 0) and on the 25th day of pregnancy, blood samples were taken and pregnancy-associated glycoprotein (PAG), total antioxidant level (TAS) and total oxidant level (TOS) were measured using commercial kits. Artificial insemination was performed at the beginning of the study and pregnancy was diagnosed by PAG measurement on day 25 and ultrasonography on day 45. Results: In the YA group, the TAS level on Day 25 was higher than the TAS level at the beginning of the study (p=.007). TOS level at the beginning of the study was higher in the YA group than in the DA group (p=.017). The 25th day TOS level of cows in the DA group was significantly higher than the TOS level at the beginning of the study (p=.028). Conclusion: Asprosin level in cows affected oxidative stress parameters. According to ROC analysis, it was concluded that there was a strong correlation between TOS and asprosin and that cows with high asprosin values may be exposed to oxidative stress.