Öz-kontrol ile akademik erteleme arasındaki ilişkide ontolojik iyi oluşun aracı rolü
The mediational role of ontological well-being in the relationship between self-control and academic procrastination
  1. Tez No: 904432
  2. Yazar: HAFİZE KÜBRA AKBEL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HİLAL AKÇAY USUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Ontolojik İyi Oluş, Öz Kontrol, Akademik Erteleme, Ontological Well-Being, Self-Control, Academic Procrastination
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Rumeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
Bu çalışmada öz kontrol ile akademik erteleme arasındaki ilişkide ontolojik iyi oluşun aracılık etkisi Yapısal Eşitlik Modellemesi (YEM) ile araştırılmıştır. Öz kontrolün bileşenleri olan öz ayarlama, öz değerlendirme ve öz pekiştirme, ayrı bağımsız değişkenler olarak modele tanımlandığından aracılık hipotezleri, bu üç yapı üzerinden sınanmıştır. Araştırmanın örneklem grubunu 18-65 yaş aralığındaki 395 üniversite öğrencisi (250 kadın, 145 erkek) oluşturmuş olup katılımcılara kolayda örnekleme yoluyla ulaşılmıştır. Araştırmada öz kontrol becerisi“Öz-kontrol ve Öz-yönetim Ölçeği”ile, akademik erteleme davranışı“Akademik Erteleme Ölçeği”ile ve ontolojik iyi oluş“Ontolojik İyi Oluş (Yaşam Projesi) Ölçeği”ile ölçülmüştür. Verilerin analizlerinde SPSS 26.0 ile LISREL 8.80 programları kullanılmıştır. Araştırmada öz değerlendirme ve öz pekiştirme ile akademik erteleme arasındaki ilişkide ontolojik iyi oluşun dolaylı etkisi gözlenmiştir ancak öz ayarlama/izleme ile akademik erteleme arasında ontolojik iyi oluşun dolaylı etki göstermediği bulunmuştur. Bulgulara göre, öz değerlendirme ve öz pekiştirme ontolojik iyi oluş aracılığı ile akademik ertelemeyi yordamaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, the mediating effect of ontological well-being on the relationship between self-control and academic procrastination was investigated using Structural Equation Modeling (SEM). Since self-regulation, self-evaluation and self-reinforcement, which are the components of self-control, were defined in the model as separate independent variables, mediation hypotheses were tested through these three structures. The sample group of the research consisted of 395 university students (250 women, 145 men) between the ages of 18-65, and the participants were reached through convenience sampling. In the study, self-control skill was measured with the“Self-Control and Self-Management Scale”, academic procrastination behavior was measured with the“Academic Procrastination Scale”, and ontological well-being was measured with the“Ontological Well-Being (Life Project) Scale”. SPSS 26.0 and LISREL 8.80 programs were used to analyze the data. In the study, an indirect effect of ontological well-being was observed in the relationship between self-evaluation, self-reinforcement and academic procrastination, but it was found that ontological well-being did not have an indirect effect between self-monitoring/self-adjustment and academic procrastination. According to the findings, self-evaluation and self-reinforcement predict academic procrastination through ontological well-being.