Türkiye'de yenilenebilir enerji kaynaklarından güneş enerjisi potansiyeli ve yerel yönetimlerde kullanımının Swot analizi: Bursa Gürsu Belediyesi
The potenti̇al of solar energy as a renewable energy source i̇n Turkey and the Swot analysi̇s of i̇ts use i̇n local governments: Bursa Gürsu Muni̇ci̇pali̇ty
  1. Tez No: 423203
  2. Yazar: MURAT ÇİFTÇİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YILDIRIM SALDIRANER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Enerji, Kamu Yönetimi, İşletme, Energy, Public Administration, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Yenilenebilir enerji kaynakları, güneş enerjisi, yerel yönetim, belediye, Gürsu Belediyesi, Renewable energy sources, solar energy, local authorities municipality, Gürsu Municipality
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Türk Hava Kurumu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
Günümüzün en temel sorunlarından birisi enerji sorunudur. Bu sorunun çözülmesi için ülkeler kendi öz kaynaklarını kullanmanın yanı sıra büyük oranda da dış kaynaklar kullanmaktadır. Ülkemiz de enerji alanında büyük oranda dışa bağımlıdır ve bu durum ekonomik açıdan da büyük bir yük oluşturmaktadır.Enerji ihtiyacının karşılanması için çeşitli kaynaklar bulunmaktadır. Bu kaynaklar içerisinde yenilenebilir enerji kaynakları daha çevreci olması nedeniyle her geçen gün daha da önem kazanmaktadır. Ülkemiz coğrafi konumu itibariyle yenilenebilir enerji kaynaklarından olan güneş enerjisi açısından son derece verimli bir bölgede bulunmaktadır. Bu potansiyelin kullanılması, enerjide büyük oranda dışa bağımlı olan ülkemize ekonomik olarak fayda sağlayacaktır. Yerel yönetimler, kamu hizmetinin sunulduğu ve bu amaç doğrultusunda elektrik tüketiminin yoğun olduğu alanlardır. İçme suyu pompaları, atık su arıtma tesisleri, park ve sokak aydınlatmaları gibi elektrik tüketimi yüksek olan birçok tesisin bulunduğu belediyeler ekonomik olarak sorunlar yaşamaktadırlar. Yerel yönetimlerin kuracağı güneş enerjisi santralleri ile yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımın arttırılması ve belediyelerin kazanç sağlaması mümkündür.Bu çalışmanın amacı, Türkiye'nin sahip olduğu güneş enerjisi potansiyelinin belirlenmesi ve yerel yönetimlerde güneş enerjisi kullanımının önemini anlatmaktır. Bu kapsamda ülkemizin genel olarak güneş enerjisi potansiyeli incelenmiş ve Gürsu Belediyesi güneş enerji santrali örneği detaylı olarak incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
One of the main problems today is the energy problem. To solve this problem, countries use their own internal resources as well as external sources are used to a greater extent. Our country is largely dependent on external sources in energy field and this constitutes a major burden in economic terms.There are various sources to meet the energy needs. Among these, renewable energy sources gain more importance every day because of being more environmental friendly. Considering the geographical location, our country is located in an extremely efficient region in terms of solar energy among renewable sources. Using this potential will provide economic benefits to our country which is largely external dependent in enegy field. Local authorities are the areas of high electricity consumption since they provide public services. Municipalities which have high electricity consumption facilities such as drinking water pumps, waste water treatment plants, parks and street lighting are experiencing economic problems. By establishing solar power plants by local authorities, use of renewable energy sources can be increased, resulting in that municipalities will gain economic benefits. The purpose of this study is determination of the solar energy potential that Turkey has and to explain the importance of solar energy use in local authorities. In this context, the overall solar potential of our country has been examined and as a case study solar power plant feasibility of the Gürsu Municipality was analyzed in detail.