Düşük yapan kadınların kaygı, post-travmatik stres, olaydan etkilenme ve cinsel işlev durumlarının değerlendirilmesi
Evaluation of anxiety, post-traumatic stress, affected by the event, and sexual functions of women with abortion
- Tez No: 904467
- Danışmanlar: PROF. DR. ESİN ÇEBER TURFAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ebelik, Midwifery
- Anahtar Kelimeler: Abortus, Kaygı, Olaydan Etkilenme, Post-Travmatik Stres, Cinsel İşlev, Miscarriage, Anxiety, Event Impact, Post-Traumatic Stress, Sexual Function
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Amaç: Bu araştırma, düşük yapan kadınların kaygı, post-travmatik stres, olaydan etkilenme ve cinsel işlev durumlarının belirlenmesi ve aralarındaki ilişkiyi değerlendirmek üzere analitik ve kesitsel tipte yapılan bir araştırmadır. Yöntem: Araştırma, İzmir ilinde S.B.Ü. Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniğinde yürütülmüştür. Araştırma örneklemini olup Ağustos 2022-Ocak 2023 tarihleri arasında S.B.Ü. Üniversitesi Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniğinde düşük yapan 303 kadın oluşturmuştur. Veriler, Tanıtıcı Bilgi Formu, Durumluk Kaygı Envanteri, Olayların Etkisi Ölçeği, Post-Travmatik Stres Bozukluğu SL-CV ve Kadın Cinsel İşlev Ölçeği kullanılarak toplanmış ve verilerin analizinde SPSS paket programı kullanılmıştır. Toplanan veriler, Cronbach's Alpha güvenilirlik analizi, bağımsız t testi, bağımlı t testi, tek yönlü varyans analizi, Bonferroni, ki kare analizi ve Pearson korelasyon ile değerlendirilmiştir. Bulgular: Araştırmaya katılan kadınların yaş ortalaması 30.72±6.66 olduğu, %31.7'sinin lise mezunu olduğu, %22.4'ünün ilk gebeliği olduğu, %44.9'unun daha önce düşük yaptığı, %79.5'inin bu gebeliği istediği sonucuna ulaşılmıştır. Kadınların %72.9'unun yüksek kaygısının olduğu Durumluk Kaygı Envanteri (DKE) puan ortalaması 49.31±10.12 olarak bulunmuştur. Kadınların Olayların Etkisi Ölçeği (OEÖ) puan ortalaması 22.54±7.38 ve katılımcıların yaşına göre istatistiksel anlamlı fark olduğu bulunmuştur. 18-25 yaş arasındaki kişilerin puanlarının diğer gruplara göre daha yüksek olduğu bulunmuştur. Post-Travmatik Stres Bozukluğu Ölçeği (PTSB) puan ortalaması 31.12±4.74 ve katılımcıların doğum şekline göre istatistiksel anlamlı fark olduğu bulunmuştur. Doğum yapmamış olan kadınların puanları normal doğum ve sezaryen doğum yapan kadınlara göre daha yüksek olduğu bulunmuştur. Kadınların Kadın Cinsel İşlev Ölçeği puan ortalaması 15.12±10.78 ve kadınların %88.1'inde cinsel işlev bozukluğu olduğu sonucu bulunmuştur. Kadınların kaygı düzeyi ile cinsel işlev durumu arasında istatistiksel anlamlı ilişki olmadığı bulunmuştur. Olayların Etkisi Ölçeği ile Post-Travmatik Stres Bozukluğu Ölçeği Arasında istatistiksel olarak anlamlı ve pozitif yönlü bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Sonuç: Kadınlara gebelikten önce başlanarak kaygı ve stresle baş etmeleri konusunda danışmanlık hizmetlerinin verilmesi gerektiği, kadınların ruhsal problemler açısından risk altında olup olmadıkları erken dönemde incelenmesi ve risk altında olanların düzenli izlemlerinin yapılması gerektiği görülmüştür. Cinsel işlev bozukluğu yaşayan kadınların alanında uzman kişilerden danışmanlık almaları konusunda yönlendirilmesi gerektiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Objective: This study is an analytical and cross-sectional research conducted to determine the anxiety, post-traumatic stress, event impact, and sexual function status of women who have had a miscarriage and to evaluate the relationship between them. Method: The research was conducted at the İzmir Health Sciences University Tepecik Training and Research Hospital's Obstetrics and Gynecology Clinic. The sample of the study consisted of 303 women who had a miscarriage at the İzmir Health Sciences University Tepecik Training and Research Hospital's Obstetrics and Gynecology Clinic between August 2022 and January 2023. Data were collected using the Demographic Information Form, State Anxiety Inventory, Impact of Event Scale, Post-Traumatic Stress Disorder Checklist-Civilian Version, and Female Sexual Function Index. The data were analyzed using the SPSS software package. Collected data were evaluated using Cronbach's Alpha reliability analysis, independent t-test, dependent t-test, one-way analysis of variance (ANOVA), Bonferroni, chi-square analysis, and Pearson correlation. Findings: The average age of the women participating in the study was found to be 30.72±6.66 years. Of the participants, %31.7 were high school graduates, %22.4 were experiencing their first pregnancy, %44.9 had had a miscarriage before, and 79.5% had wanted this pregnancy. It was found that %72.9 of the women had high anxiety, with an average score of 49.31±10.12 on the State Anxiety Inventory (SAI). The average score on the Impact of Event Scale (IES) was 22.54±7.38, showing a statistically significant difference according to the participants' age. It was found that individuals aged 18-25 had higher scores compared to other age groups. The average score on the Post-Traumatic Stress Disorder Checklist (PTSD) was 31.12±4.74, and a statistically significant difference was found according to the participants' mode of delivery. Women who had not given birth had higher scores compared to those who had vaginal deliveries or cesarean sections. The average score on the Female Sexual Function Index (FSFI) was 15.12±10.78, with %88.1 of the women found to have sexual dysfunction. There was no statistically significant relationship found between anxiety levels and sexual function status. However, a statistically significant and positive relationship was found between the Impact of Event Scale and the Post-Traumatic Stress Disorder Checklist. Conclusion: It has been observed that women should be provided with counseling services on how to cope with anxiety and stress starting from the pre-pregnancy period. Early examination to determine whether women are at risk of mental health problems and regular follow-ups for those at risk are necessary. Women experiencing sexual dysfunction should be referred to specialists for appropriate counseling.