Türkiye'de politik bir aktör olarak kadın
Woman as a political actor in Türkiye
- Tez No: 904493
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SAİT GÜLSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Erzurum, Kadın, Kadın kolları, Parti, Siyaset, Erzurum, Women, Women's branches, Party, Politics
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Genel Sosyoloji ve Metadoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ TÜRKİYE'DE POLİTİK BİR AKTÖR OLARAK KADIN Nurcan SEÇER Tez Danışmanı: Doç. Dr. Sait GÜLSOY 2024, 100 Sayfa Jüri: Doç. Dr. Sait GÜLSOY Doç. Dr. Erdi AKSAKAL Dr. Öğr. Üyesi Ferhat DEĞER Günümüzde kadının siyasal hakları kanunlar nezdinde yasalaşmış olsa da temsilde kadın ve erkek oranı eşit bir görüntüye sahip değildir. Türkiye'de kadının siyasetteki yeri ve önemini ortaya koyma amacı ile oluşturulan bu çalışma, kadının siyaset ile olan bağı, misyonu ve rolünü ele almaktadır.“Türkiye'de Politik Bir Aktör Olarak Kadın”adlı araştırmanın yöntemi, nitel araştırma olarak tasarlanmıştır. Verilerin toplanmasında yarı yapılandırılmış görüşme ve derinlemesine görüşme tekniği kullanılmıştır. Özelde Erzurum ili temelinde ele alınmış olan çalışmanın bulguları ise temsilde yüksek oranlara sahip AKP, CHP, MHP ve DEM parti gruplarının kadın kolları ve ana kademe mensubu üyelerinin görüşlerine başvurularak oluşturulmuştur. Görüşmeler sonucunda kadın kollarının, toplumla olan yakın bağı dikkat çekerken kadın kollarının yapmış olduğu faaliyetlerin, Sivil Toplum Kuruluşu modelinden öte bir durumu yansıtmadığı da ortaya çıkmıştır. Kadın kollarında yapılan faaliyetler, toplumsal menfaati ön plana çıkarsa da kadının temsildeki imajını artırdığı söylenemediği gibi karar alma mekanizmalarından uzak siyasal katılım örneği olarak tanımlanabilir. Sonuç olarak, kadın ve kadın kolları birimleri, kadın siyaset ilişkisi açısından temsilde kadın sorununa gerçekçi çözümler üretmekten uzak, erkek egemen siyasete eklemlenmiş bir yapı özelliği taşıdığı ifade edilebilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MASTER THESIS WOMEN AS A POLITICAL ACTOR IN TURKEY Nurcan SEÇER Advisor: Assoc. Prof. Dr. Sait GÜLSOY 2024, 100 Pages Jury: Assoc. Prof. Dr. Erdi AKSAKAL Assoc. Prof. Dr. Sait GÜLSOY Assist. Prof. Dr Ferhat DEĞER Today, although women's political rights have been legalized by law, the ratio of women and men in representation does not have an equal image. This study, which was created with the aim of revealing the place and importance of women in politics in Turkey, deals with the connection, mission and role of women in politics. The method of the research titled“Women as a Political Actor in Turkey”is designed as qualitative research. Semi-structured interviews and in-depth interviews were used to collect data. The findings of the study, which is specifically based on the province of Erzurum, are based on the opinions of the women's branches and main cadre members of the AKP, CHP, MHP and DEM party groups, which have high representation rates. As a result of the interviews, while the close connection of the women's branches with the society attracted attention, it was also revealed that the activities carried out by the women's branches do not reflect a situation beyond the NGO model. Although the activities of the women's branches emphasize the social interest, it cannot be said that they increase the image of women in representation and can be defined as an example of political participation far from decision-making mechanisms. As a result, it can be stated that women and women's branches units are far from producing realistic solutions to the problem of women in representation in terms of the relationship between women and politics, and that they have the characteristics of a structure articulated to male-dominated politics.