Değişken kesite sahip fonksiyonel derecelendirilmiş malzemeden yapılmış bir dairesel kanatçığın termal gerilmelerin incelenmesi
Investigation of thermal stresses in a annular fin made of functionally graded material with variable cross-section
- Tez No: 904550
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KERİMCAN ÇELEBİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Dairesel kanatçık, Fonksiyonel Derecelendirilmiş Malzeme, termal gerilme, Pseudospectral Chebyshev Yöntemi, Annular fin, Functionally Graded Material, thermal stress, Pseudospectral Chebyshev Method
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Bu tezde, değişken kesitli dairesel bir kanatçığın sıcaklık dağılımı ve termal gerilmeleri Pseudospectral Chebyshev Yöntemi (PCY) kullanılarak sayısal olarak incelenmiştir. Çalışmada, dairesel kanatçığın Fonksiyonel Derecelendirilmiş Malzemeden (FDM) yapıldığı varsayılmıştır. Fonksiyonel derecelendirilmiş malzemenin mekanik özellikleri dairesel kanatçık boyunca değişkenlik göstermektedir. Kanatçık kalınlığının radyal yönde doğrusal olarak değiştiği düşünülmüştür. Bu durum, enerji dengesi ve termal gerilme denklemlerinin daha karmaşık hale gelmesine ve analitik çözümlerinin güçleşmesine yol açmıştır. Bu sebeple, Pseudospectral Chebyshev Yöntemi sabit kesitli bir dairesel kanatçık üzerinde doğrulanmıştır. Elde edilen sonuçlar doğrultusunda, Fonksiyonel Derecelendirilmiş Malzemeden yapılmış değişken kesitli dairesel kanatçığın sıcaklık dağılımı ve termal gerilmeler ayrıntılı olarak tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the temperature distribution and thermal stresses of a variable cross-section annular fin have been numerically investigated using the Pseudospectral Chebyshev Method (PCM). The study assumes that the annular fin is made of Functionally Graded Material (FGM). The mechanical properties of the Functionally Graded Material vary along the radius of the annular fin. It is assumed that the fin thickness changes linearly in the radial direction. This results in more complex energy balance and thermal stress equations, making analytical solutions more difficult. Therefore, the Pseudospectral Chebyshev Method has been validated for a fin with a uniform crosssection. Based on the obtained results, the temperature distribution and thermal stresses of the variable cross-section annular fin made of Functionally Material are discussed in detail.