Mısır'da kadına yönelik şiddetin biçimlerine ve kadınların şiddete yönelik bakış açılarına dair nitel bir analiz
An investigation into the forms of violence against women in Egypt and its effects on women
  1. Tez No: 904634
  2. Yazar: SAMIRA ELABD
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ OLTAN EVCİMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Violence, Women, Violence Against Women, Culture, Egypt
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Kadına yönelik şiddet, dünya genelinde ciddi bir toplumsal sorun olup sosyal, kültürel, ekonomik ve politik nedenlerle ilişkilidir. Bu tür şiddet, herhangi bir sosyal sınıf, ekonomik düzey, eğitim seviyesi, ırk ya da dini topluluk ayırt etmeksizin her yerde görülebilmektedir. Mısır'da ise kadına yönelik şiddet, oldukça yaygın bir olgudur ve bazı durumlarda kadın cinayetleri gibi trajik sonuçlarla noktalanmaktadır. Mısır'da bu konuda yapılan araştırmalar sınırlı olsa da kadına yönelik şiddetin boyutlarını anlamak büyük bir önem taşımaktadır. Bu çalışmanın temel amacı, şiddetin tanımını yapmak, farklı biçimlerini ve etkilerini incelemek ve Mısır toplumunda bu tür şiddetin arkasında yatan nedenleri araştırmaktır. Araştırma kapsamında, etnografik yöntem ve derinlemesine görüşme teknikleri kullanılmış, Mısır'ın çeşitli bölgelerinden 30 kadınla birebir görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Elde edilen bulgular, şiddetin fiziksel, psikolojik, ekonomik ve sosyal gibi çeşitli şekillerde kendini gösterdiğini ortaya koymaktadır. Ayrıca, kültürel ve geleneksel değerlerin bu tür şiddeti nasıl desteklediği ve pekiştirdiği açıkça gözlemlenmiştir. Çalışma, özellikle ev içi şiddetin kadınların fiziksel ve ruhsal sağlığı üzerindeki yıkıcı etkilerini ve bu durumun ekonomik ve sosyal sonuçlarını da gözler önüne sermektedir. Bu doğrultuda, cinsiyet eşitliği bilincinin geliştirilmesi, zararlı geleneksel alışkanlıkların dönüştürülmesi ve şiddet mağduru kadınlara destek mekanizmalarının güçlendirilmesi önerilmektedir. Bu araştırma, Mısır'daki kadına yönelik şiddet sorununun daha iyi anlaşılmasına katkı sağlamayı ve etkili çözüm önerileri geliştirilmesine öncülük etmeyi hedeflemektedir. Anahtar Kelimeler : Şiddet, Kadın, Kadına Yönelik Şiddet, Kültür, Mısır.
Özet (Çeviri)
Violence against women is a significant global issue, deeply rooted in social, cultural, economic, and political factors. This phenomenon transcends social class, economic status, educational background, race, and religious affiliations, making it a widespread concern. In Egypt, violence against women is particularly prevalent and, in some cases, leads to tragic outcomes, such as femicide. Although studies on violence against women in Egypt remain limited, understanding the scope and implications of this issue is crucial. This study aims to define violence against women, analyze its forms and impacts, and investigate the factors within Egyptian society that perpetuate such violence. Utilizing ethnographic methods and in-depth interview techniques, the research involved face-to-face interviews with 30 women from various regions of Egypt. The findings reveal that violence manifests in diverse forms, including physical, psychological, economic, and social dimensions. Furthermore, cultural and traditional norms are shown to significantly contribute to the perpetuation of this violence. The study highlights the devastating effects of domestic violence on women's physical and mental health and its broader economic and social repercussions. Based on these findings, the research advocates for increasing awareness of gender equality, transforming harmful cultural practices, and strengthening support systems for women affected by violence. This study serves as an essential step toward a deeper understanding of violence against women in Egypt and the development of effective solutions to combat it.