The impact of transformational leadership on employees' innovative work behavior: A case study of SMEs in Uganda
Dönüşümcü liderliğin çalışanların yenilikçi iş davranışı üzerindeki etkisi: Uganda'daki KOBİ'lere ilişkin bir örnek olay incelemesi
  1. Tez No: 904689
  2. Yazar: JAMIL NSUBUGA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AZMİ YALÇIN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Dönüşümcü Liderlik, Yenilikçi İş Davranışı, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler, Liderlik, Transformational Leadership, Innovative Work Behavior, Small and Medium Enterprises, Leadership
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Uganda gibi kaynakları kısıtlı ülkelerdeki KOBİ"lerin inovasyon zorluklarıyla başa çıkması için çalışanları, kaliteli ürün ve hizmet sunumuna yönelik bilgi, beceri ve yeteneklerini kullanmaya teşvik eden ve motive eden Dönüşümcü Liderlik gibi bir liderlik tarzı gerekir. Bununla birlikte, Uganda'daki KOBİ'lerin yöneticilerinin çoğunda bu liderlik tarzının ve özelliklerinin eksik olması nedeniyle birçok KOBİ, başlangıçtan itibaren iki yıldan fazla faaliyetlerini sürdürememektir. Bu çalışmanın amacı, Dönüşümcü Liderliğin dört boyutuna odaklanarak Dönüşümcü Liderliğin Çalışanların Yenilikçi İş Davranışı üzerindeki etkisini araştırmaktır. Veri, Kampala Merkez Bölgesi'nde faaliyet gösteren gıda sektöründeki 25 KOBİ'nin 250 çalışanından toplanmistir ve SPSS ile analiz edilmiştir. Cronbach Alpha katsayısı kullanılarak güvenilirlik testi, gözlemlenen değişkenlerin karşılıklı korelasyonunu doğrulamak için Pearson korelasyon katsayısı ve Dönüşümsel Liderliğin dört yapısının Yenilikçi Çalışma Davranışı üzerindeki etkisini test etmek için regresyon analizi yapılmistir. Bulguların, Uganda'daki Dönüşümcü Liderliğin Yenilikçi İş Davranışı üzerinde anlamlı bir etkiye sahip olduğunu ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
In order to address the challenges of innovation faced by SMEs in resource-constrained countries like Uganda, it is crucial to adopt a leadership style that can inspire and motivate employees to utilize their knowledge, abilities, and skills towards delivering high-quality products and services. Transformational leadership, with its emphasis on inspiring and motivating employees, is particularly suited for this purpose. However, it is unfortunate that many managers of SMEs in Uganda lack the necessary leadership style and traits, which has resulted in a high failure rate for these businesses. Therefore, the aim of this research was to explore the influence of transformational leadership on innovative work behavior among employees, focusing on four dimensions of transformational leadership. Data was collected from 250 employees of 25 SMEs operating in the Food and Beverage sector in the Kampala Central Region of Uganda. The data was analyzed using the Statistical Package for the Social Sciences (SPSS). The analysis included reliability test using Cronbach Alpha coefficient to assess the internal consistency of the data, Pearson correlation coefficient to examine the inter-correlation between the observed variables and regression analysis to investigate the impact of the four constructs of transformational leadership on innovative work behavior. The results revealed a significant influence of transformational leadership on innovative work behavior in SMEs in Uganda.