Dönüşümcü liderliğin yenilikçi iş davranışına etkisinde algılanan örgütsel desteğin aracı rolü
In the effect of transformational leadership on innovative business behavior the tool of perceived organizational support
- Tez No: 699513
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HÜSEYİN ASLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Dönüşümcü Lider, Yenilikçi İş Davranışı, Algılanan Örgütsel Destek, Transformational Leader, Innovative Business Behavior, Organizational Commitmen
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
Modern işletmecilikte rekabet üstünlüğü nitelikli ürün üretebilmenin yanında değişime açık, yenilikçi ve lider özellikli yöneticilere sahip olmayı da gerekli kılmaktadır. Çünkü küreselleşmenin dayandığı değişim ve dönüşümler yeniliğe ve değişime açık liderleri gerekli kılmaktadır. Dönüşümcü liderlik olarak kavramsallaştırılan bu liderlik davranışlarının çalışanları motive ettiği, çalışana önem verdiği ve çalışanları yenilikçi iş davranışlarına daha kolay yönlendirebildikleri görülmektedir. Bu tez araştırmasında dönüşümcü liderliğin yenilikçi iş davranışlarına etkisinde algılanan örgütsel desteğin aracı rolü incelenmiştir. Osmaniye ve Kahramanmaraş illerindeki tekstil işletmelerinde çalışan 420 katılımcıdan bilgi formu ile ölçeklerle veri toplanmıştır. Araştırmada Bass ve Avelio (1995) tarafından geliştirilmiş olan Çok Faktörlü Liderlik Anketi-Değerlendirici Formu (Multifactor Leadership Questionnaire Rater Form 5X Kısa), Jannes (2003) tarafından geliştirilmiş olan Yenilikçi İş Davranışı Ölçeği (Innovative Work Behavior Scale), Rhoades ve Arkadaşları (2001) tarafından geliştirilmiş olan Algılanan Örgütsel Destek Ölçeği kullanılmıştır. Toplanan verilerin analizinde öncelikle ölçeklerin doğrulayıcı faktör analizleri ile geçerlik ve güvenirlik analizleri yapılmıştır. Değişkenlere yönelik analizlerde ise değişkenler arası korelasyon analizleri ile test edilmiş ve Proses Analizi yapılmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre dönüşümcü liderlik yenilikçi iş davranışını pozitif yönde anlamlı olarak etkilemektedir. Dönüşümcü liderliğin algılanan örgütsel desteği ve algılanan örgütsel desteğin de yenilikçi iş davranışını pozitif yönde anlamlı olarak etkilediği görülmektedir. Araştırmanın aracılık etkisine yönelik bulgusu ise dönüşümcü liderliğin yenilikçi iş davranışlarına etkisinde algılanan örgütsel desteğin aracılık rolünün olduğu şeklindedir. Sonuç olarak dönüşümcü liderlik ve algılanan örgütsel destek çalışanların yenilikçi iş davranışlarını etkilerken çalışanların örgütsel destek algısı dönüşümcü liderliğin yenilikçi iş davranışları üzerindeki etkisinde aracı bir role sahiptir.
Özet (Çeviri)
The fact that there are individual, labor-intensive companies that are the basis of their work in our age has revealed the need for individuals to benefit from their labor. Organizations demand importance to implement certain practices on behalf of their employees in order to gain competitive advantage, increase efficiency and ensure uninterruptedness. Technological developments and globalization require managers to adapt to the environment of change, to improve themselves, and to set new strategies and broad-mindedness for their organizations and employees. The information age necessitates a leadership approach that adapts to developing technologies. This leadership understanding also finds meaning in the concept of“Transformational Leadership”. The effect of organizational support provided by transformational leaders on employees is the tool of organizational commitment to respect for organizational self. In this context, the main purpose of this study is to examine the mediating role of perceived organizational support in the impact of transformational leadership on innovative business behavior. For this purpose, data were collected from 420 participants working in textile companies in Kahramanmaraş and Osmaniye provinces through a questionnaire. In the analysis of the findings, reliability and confirmatory factor analyzes of the scale were made, correlations between variables were tested, and Exploratory Factor Analysis and Process Analyzes were performed. As a result of the analysis, an increase is observed in the motivation and performance of the employees in the organizational structures where a supportive and trust environment is provided, and this affects the productivity of the organization positively. In other words, perceived organizational support has a mediating role in the effect of transformational leadership on innovative business behavior.