Examination of the relationship between interoceptive attention processes to different body systems
Farklı vücut sistemleriyle interoseptif dikkat süreçleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
- Tez No: 904732
- Danışmanlar: PROF. DR. HAKAN ATALAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoloji, Psikoloji, Physiology, Psychology
- Anahtar Kelimeler: İnteroseptif, İnteroseptif Dikkat, Metakognitif Güven, Interoception, Interoceptive Attention, Metacognitive Confidence
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilişsel Bilimler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Bu çalışmanın amacı, Türk toplumunda içsel dikkat ölçümünün (Üç Alanlı İçsel Duyumlar Anketi (THISQ)) geçerliliğini test etmek ve bu bedensel farkındalık, kaygı ve depresyon arasındaki ilişkiyi deneysel olarak incelemektir. Hipotezimiz, içsel dikkatin duygu oluşumuyla pozitif, kaygı ve depresyonla negatif ilişkili olacağıdır. Ayrıca, kalp atışı farkındalığı gibi fizyolojik sinyallerin doğru algılanmasının, bireylerin duygusal tepkilerinin daha etkili bir şekilde düzenlenmesine katkıda bulunacağı ve içsel düzenlemenin kaygı ve depresyon semptomlarını hafifleteceği öngörülmektedir. Bu bağlamda, deneysel kısımda, içsel algı ile psikolojik süreçler arasındaki ilişki, katılımcıların kalp atışı farkındalığı üzerine yapılan deneylerle değerlendirilmiştir. Çalışmanın deneysel kısmının temel hipotezi, interoseptif dikkat (bireyin içsel bedensel sinyalleri algılaması) ile duygusal düzenleme becerileri, kaygı ve depresyon arasındaki ilişkiyi açıklamaktır. Ayrıca, yüksek interoseptif dikkati olan bireylerin kalp atışı gibi fizyolojik sinyalleri daha doğru algılayacakları ve bu dikkatin duygusal tepkilerinin daha iyi oluşmasına katkıda bulunacağı öngörülmektedir. Çalışma 1'de THISQ'nun dilsel uyarlaması yapılmış ve 490 katılımcıdan çevrimiçi toplanan verilerle geçerlilik ve güvenilirlik analizleri yapılmıştır. Faktör analizleri, ölçeğin orijinal yapısıyla uyumlu olduğunu ve Türk popülasyonunda güvenilir bir araç olduğunu göstermiştir (Cronbach'ın alfa değeri = 0,89). Çalışma 2'de, 40 katılımcı üzerinde kalp atışı algılama görevlerine dayalı bir deney yürütülmüştür. Katılımcılar kalp atışlarını algılayıp algılayamadıklarını değerlendirmiş ve interoseptif dikkat düzeyleri ile duygusal farkındalık becerileri arasında anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Bulgular, interoseptif dikkatin kaygı ve depresyonla negatif, duygusal düzenlemeyle pozitif ilişkili olduğunu ortaya koymuştur. Bu sonuçlar THISQ'nun Türk kültüründe geçerli ve güvenilir bir araç olduğunu ve duygusal süreçler üzerinde interoseptif dikkatin etkisini anlamada önemli bir katkı sağladığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to test the validity of the measure (Three-Domain Interoceptive Sensations Questionnaire (THISQ)) interoceptive attention in the Turkish population and to experimentally examine the relationship between this bodily awareness, anxiety, and depression. Our hypothesis is that interoceptive attention will be positively associated with emotion formation and negatively associated with anxiety and depression. In addition, it is predicted that the correct perception of physiological signals, such as heartbeat awareness, will contribute to the more effective regulation of individuals' emotional responses, and interoceptive regulation will alleviate the symptoms of anxiety and depression. In this context, in the experimental part, the relationship between interoception and psychological processes was evaluated with the experiments on the heartbeat awareness of the participants. The main hypothesis of the experimental part of the study is to explain the relationship between interoceptive attention (the individual's perception of internal bodily signals) and emotional regulation skills, anxiety, and depression. In addition, it is predicted that individuals with high interoceptive attention will perceive physiological signals such as heartbeat more accurately, and this attention will contribute to better formation of their emotional responses. In Study 1, a linguistic adaptation of THISQ was carried out, and validity and reliability analyses were performed with data collected online from 490 participants. Factor analyses showed that the scale was in line with its original structure and was a reliable tool in the Turkish population (Cronbach's alpha = 0.89). In Study 2, an experiment based on heartbeat detection tasks was conducted on 40 participants. Participants assessed whether they were able to perceive heartbeats, and a significant relationship was found between their interoceptive attention levels and emotional awareness skills. The findings revealed that interoceptive attention was negatively associated with anxiety and depression and positively associated with emotional regulation. These results show that THISQ is a valid and reliable tool in Turkish culture and makes an important contribution to understanding the impact of interoceptive attention on emotional processes.