Consumer perception maps in brand positioning in the sports running shoes market-practise-Nike example
Koşu ayakkabı pazarı marka konumlandırmasında tüketici marka haritaları-bir uygulama - Nike örneği
- Tez No: 904754
- Danışmanlar: PROF. DR. ELİF YOLBULAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, İşletme, Sports, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Marka Konumlandırması, Koşu Ayakkabı Pazarı, Tüketici Algı Haritaları, Tüketici Davranışı, Nike, Brand Positioning, Running Shoes Market, Consumer Perception Maps, Consumer Behavior, Nike
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Pazarlama Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Pazarlama Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Marka konumlandırması, markalaşmanın yalnızca marka ismi veya logodan ibaret olmadığını gösteren, marka yöneticilerine markalarının tüketicilerin zihninde bıraktığı izin önemini anlatan stratejik bir araçtır. Dolayısıyla iyi tasarlanmış bir marka konumlandırması, sadece marka bilinirliğini arttırmaz, aynı zamanda markanın love brand olmasına yardımcı olarak, uzun vadede başarılı olmasını sağlar. Bu çalışmada marka konumlandırması, tüketici marka haritaları yardımıyla resmedilmiştir. Bu araştırmada, koşu ayakkabısı sektörü ve lider marka Nike'ın marka imajları tespit edilmiştir. Bu kapsamda Aaker (1997')'nin geliştirdiği daha sonra Aksoy ve Özsomer (2007)'nin Türkiye'de uyguladığı 39 imaj ifade seti, pazarın ve Nike'ın imajının belirlenmesi için kullanılmış ve aradaki farklar tespit edilmiştir. Bu tezde ise yapılan faktör analizi sonucunda, bu imaj ifadeleri, 7 grup altında toplanmış ve bu doğrultuda raporlanmıştır. Bunun dışında sektördeki alışverişçilerin satın alma davranışlarını anlama amacıyla, satın almalarını etkileyen faktörler ayrı olarak araştırılmıştır. Ürün, verilen hizmet, moda, fiyat ve marka altında yer alabilecek 14 ifade, katılımcılara satın alma davranışına etkisi kapsamında sorulmuştur. Örneklemin başka araştırmalar nezninde karşılaştırılabilmesi için, bilinirlik, koşu sıklığı gibi sorular da araştırmaya eklenmiştir. Nike 'ın bilinirliği en yüksek marka olduğu bulunmuş, ancak son bir senede satın alanların oranı, en sık kullanılan marka oranına göre daha düşük olduğu için, markanın önünde tehditler olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Brand positioning is a strategic tool that shows that branding is not just about a brand name or logo, and tells brand executives the importance of the impression their brands leave in the minds of consumers. Therefore, a well-designed brand positioning not only increases brand awareness, but also helps brands to become a love brand, ensuring its success in the long term. In this study, brand positioning is illustrated with the help of perceptual map. In this research, the brand images of the running shoe industry and the leading brand Nike were identified. In this context, the set of 39 image attributes developed by Aaker (1997) and later applied in Turkey by Aksoy and Özsomer (2007) was used to determine the market and Nike's image and the differences were determined. As a result of the factor analysis conducted in this thesis, these image expressions were grouped under 7 groups and reported accordingly. Apart from this, in order to understand the purchasing behavior of shoppers in the running shoes sector, the factors affecting purchase decions were investigated separately. Besides, questions related with awareness and running frequency were also added to the research in order to make sample comparable. It was found that Nike was the brand with the highest awareness, but since the rate of those who purchased it in the last year was lower than the rate of the most frequently used brand, it was found that there were threats to the brand.