Dijital dönüşüm algısının çalışan performansına etkisinde yenilikçi iş davranışının aracı rolü, algılanan örgütsel desteğin düzenleyici rolü
The mediating role of innovative business behavior in the effect of digital transformation perception on employee performance, the regulatory role of perceived organizational support
  1. Tez No: 904755
  2. Yazar: YELİZ AKÇAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATİH SEMERCİÖZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Dijital dönüşüm, yenilikçi iş davranışı, örgütsel destek, performans, Digital transformation, innovative work behavior, organizational support, performance
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Yönetimi ve Organizasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 344
Özet
Bu tez araştırmasında dijital dönüşüm algısının çalışan performansı üzerindeki etkileri doğrudan incelenmiş olup, dijital dönüşüm algısının çalışan performansı üzerindeki etkisinde yenilikçi iş davranışının aracı ve algılanan örgütsel desteğin düzenleyici rölünün olup olmadığı araştırılmıştır. Araştırma sürecinde detaylı literatür taraması yapılarak araştırma modeli oluşturulmuştur. Ardından, Uluslararası Nakliyeciler Derneğine üye olan tedarik zinciri çözüm hizmeti sunan lojistik işletmelerindeki 583 beyaz yakalı çalışandan anket yöntemiyle veri toplanmıştır. Toplanan veriler analize tabi tutulmuştur. İlk etapta öncelikle tanımlayıcı istatistik analizlerine yer verilmiştir. Bu analizler için SPSS 25 (Statistical Package for Social Sciences) programı kullanılmıştır. Sonrasında, dijital dönüşüm algısı, yenilikçi iş davranışı, algılanan örgütsel destek ve çalışan performansı ölçekleri tek boyutta ölçülmüştür. Araştırmada kullanılan ölçeklerin geçerlilik ve güvenilirliklerini test etmek için AMOS 24 (Analysis of Moment Structures) paket programı kullanılarak doğrulayıcı faktör analizleri yapılmıştır. Doğrulayıcı faktör analizleri sonucunda değişkenlere ait ölçek sorularının güvenilir olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Doğrulayıcı faktör analizlerinin güvenilirlik ve geçerlilikleri test edildikten sonra araştırma hipotezlerini test etmek amacıyla SPSS 25 (Statistical Package for Social Sciences) programının uzantısı olan SPSS Hayes Process yöntemi ile hipotezler test edilmiştir. Analiz sonuçlarına göre dijital dönüşüm algısının çalışan performansı üzerinde anlamlı ve pozitif etkisine yönelik 1H1 hipotezi kabul edilmiştir. Dijital dönüşüm algısının çalışan performansı üzerindeki etkisinde yenilikçi iş davranışının kısmi aracılık rolünün olduğu tespit edilerek 2H1 hipotezi kabul edilmiştir. Dijital dönüşüm algısının çalışan performansı üzerindeki etkisinde algılanan örgütsel destek algısının düzenleyici etki etmediği sonucuna ulaşılarak 3 H1 hipotezi reddedilmiştir. Son olarak araştırma sonuçları değerlendirilmiş olup gelecekte yapılacak araştırmalar için araştırmacılara birtakım önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this thesis research, the effects of digital transformation perception on employee performance were directly examined and it was investigated whether innovative work behavior has a mediating role and perceived organizational support has a moderating role in the effect of digital transformation perception on employee performance. During the research process, a detailed literature review was conducted and the research model was created. Then, data was collected by survey method from 583 white-collar employees in logistics companies that provide supply chain solution services and are members of the International Transporters Association. The collected data was subjected to analysis. In the first stage, descriptive statistical analyzes were included. SPSS 25 (Statistical Package for Social Sciences) program was used for these analyses. Afterwards, digital transformation perception, innovative work behavior, perceived organizational support and employee performance scales were measured in a single dimension. To test the validity and reliability of the scales used in the research, confirmatory factor analysis were conducted using the AMOS 24 (Analysis of Moment Structures) package program. As a result of confirmatory factor analysis, it was concluded that the scale questions of the variables were reliable. After the reliability and validity of the confirmatory factor analyzes were tested, the hypotheses were tested with the SPSS Hayes Process method, which is an extension of the SPSS 25 (Statistical Package for Social Sciences) program, in order to test the research hypotheses. According to the analysis results, hypothesis 1H1 regarding the significant and positive effect of digital transformation perception on employee performance was accepted. Hypothesis 2H1 was accepted by determining that innovative work behavior partially mediated the effect of digital transformation perception on employee performance. Hypothesis 3 H1 was rejected by concluding that perceived organizational support perception does not have a moderating effect on the effect of digital transformation perception on employee performance. Finally, the research results were evaluated and some suggestions were made to the researchers for future research.