الأدوات النحوية عند ابن جنّي
İbn Cinni'nin dilbilgisi araçları
- Tez No: 904777
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ASLAM JANKIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Gramer araçları, Anlam edatları, Eksiltiler, eklemeler, Edatların anlamları, Grammatical tools, Particles of meanings, Omission, addition, Meanings of particles
- Yıl: 2024
- Dil: Arapça
- Üniversite: Mardin Artuklu Üniversitesi
- Enstitü: Türkiye'de Yaşayan Diller Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Arap Dili ve Kültürü Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 213
Özet
Bu araştırmada, dilbilgisi araçlarıyla ilgili Ebu'l-Feth İbn Cinni'nin görüşlerini inceledim. Bunun sebebi, onun nahiv ve sarf alimleri arasında saygın bir bilimsel konuma sahip olması ve Hicri dördüncü yüzyıldan sonra Arapça ilimleri üzerinde geniş bir etkisinin olmasıdır. Araştırmayı giriş, dört bölüm ve sonuç olarak ayırdım. Girişte, araştırmanın önemini, seçilme nedenini, hedeflerini, çalışma yöntemini ve araştırma planını ele aldım. Birinci bölümde, İbn Cinni'nin kişisel hayatı ve genel olarak nahiv alanındaki bilimsel çabalarını ve onun dilbilgisi araçları alanındaki görüşlerini zorunlu olarak etkileyen nahiv mezhebini kısaca inceledim. İkinci bölümde, dilbilgisi araçları çalışmaları alanında İbn Cinni'nin görüşlerini, eksiltme, artırma ve dilbilgisi içeriği gibi konuları gözlemlemeye başladım. Üçüncü bölümde, yapı bakımından tekil olan dilbilgisi araçlarını, İbn Cinni'nin anlamları, türleri ve kullanımları konusundaki görüşlerini, bazı meseleler ve Kuran ve şiir örnekleri hakkındaki dilbilgisi hükmünü ele aldım. Dördüncü bölüm ise iki veya daha fazla harften oluşan bileşik araçlara ayrılmıştır. Araştırma, İbn Cinni'nin kitaplarında ve eserlerinde bahsettiği tüm dilbilgisi araçlarını ele almak için yeterli olmadı. Bu nedenle, hakkında uzun uzun konuştuğu ve çeşitli yerlerde teorize edip uyguladığı araçları seçtim. Sonuç bölümünde ise, araştırmamda ulaştığım sonuçlar ve öneriler ile başvurduğum kaynakları ve referansları belirttim.
Özet (Çeviri)
I worked on this research to monitor the opinions of Abu al-Fath Ibn Jinni regarding grammatical tools, due to his esteemed scholarly status among grammarians and morphologists, and his wide influence on Arabic sciences in the post-4th century AH period. The research is divided into an introduction, four chapters, and a conclusion. In the introduction, I addressed the importance of the research, the reasons for choosing it, its objectives, the study methodology, and the research plan. In the first chapter, I briefly presented Ibn Jinni's personal life and his scholarly efforts in grammar in general, focusing on his grammatical doctrine which significantly influenced the field of grammatical tools. In the second chapter, I began to track Ibn Jinni's opinions on issues related to the study of grammatical tools, such as deletion, addition, and grammatical inclusion. As for the third chapter, I dedicated it to grammatical tools that are singular in structure, Ibn Jinni's opinions on their meanings, types, and uses, and his grammatical doctrine in judging certain issues with Quranic and poetic evidence. The fourth chapter was dedicated to compound grammatical tools consisting of two or more letters. The research did not cover all grammatical tools discussed by Ibn Jinni in his books and writings. Therefore, I focused on those that he extensively discussed, examined, and applied in several contexts. In the conclusion, I mentioned the results and recommendations reached in my research, documenting the sources and references I consulted throughout.