Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi tıp Fakültesi'nde 6.sınıf öğrencilerinin kaygı düzeyi ve kariyer tercihine etkisi
The effect of anxiety levels and career preferences of 6th grade students at zonguldak Bülent Ecevit University Faculty of Medicine
- Tez No: 904791
- Danışmanlar: PROF. DR. NEJAT DEMİRCAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Kaygı, Kariyer Seçimi, Tıp Öğrencileri, Tıpta Uzmanlık, Zonguldak, Anxiety, Career Choice, Medical Students, Medical Specialties, Zonguldak
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Amaç: Bu çalışma ile Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim gören son sınıf öğrencilerinin kaygı düzeylerini ve bunu etkileyen faktörleri, kariyer tercihlerine etki eden faktörleri, kaygı durumlarının kariyer tercihlerine olan etkisini araştırmak ve öngörülen problemlere çözümler sunmak amaçlanmıştır. Gereç ve yöntem: Bu araştırma kesitsel-tanımlayıcı bir araştırma olup Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Tıp Fakültesinde 15.09.2023-15.05.2024 tarihleri arasında eğitim almakta olan 164 son sınıf tıp fakültesi öğrencileri katılım göstermiştir. Veriler kaygı düzeylerine ve mezuniyet sonrasında kariyer seçimlerine etki edebilecek faktörleri içeren 49 soruluk anket formu ve“Beck Anksiyete Ölçeği”kullanılarak toplanmıştır. Bulgular: Çalışmamıza dahil edilen öğrencilerin %47,6'sı (n=78) erkek, %52,4'ü (n=86) kadındı. Sigara kullanan ve kronik hastalığı olanların kaygı seviyesi diğerlerinden daha yüksek olarak saptandı. Fizik muayene, laboratuvar tetkiklerini yorumlama ve reçete yazma konusunda kendisini yeterli donanımda görmeyenlerin kaygı düzeyleri diğerlerine göre anlamlı olarak yüksek tespit edildi. Öğrencilerin istemedikleri yere tayini, yanlış tanı ve sağlık personeli ile iletişim konusunda kaygı duyanların kaygı seviyesi anlamlı olarak yüksek tespit edildi. Sonuçlar: Çalışmamızda elde edilen sonuçlar değerlendirildiğinde duyulan kaygının sigara kullanımı, kronik hastalık, tıp fakültesinde kazanılması gereken becerilerin kazanılamaması gibi faktörlerden etkilendiği görülmüştür. Tıp fakültesi son sınıf öğrencileri için etkin mesleki eğitim, psikolojik destek, sağlık hizmeti ile 1.ve 2. basamakta çalışan pratisyen hekimlerin çalışma şartlarının iyileştirilmesi gibi konularda çalışmalar yapılması faydalı olacaktır.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aims to investigate the anxiety levels of sixth grade students studying at Zonguldak Bülent Ecevit University Faculty of Medicine, the factors influencing these levels, the factors affecting their career choices, the impact of anxiety on career preferences, and to provide solutions to the anticipated problems. Materials and Methods: The research is a cross-sectional descriptive study conducted with 164 final year medical students at Zonguldak Bülent Ecevit University Faculty of Medicine, who are receiving education between 15.09.2023 and 15.05.2024. Data were collected using a 49-item questionnaire including factors that may affect anxiety levels and career choices after graduation, and the“Beck Anxiety Scale.”Results: Out of 164 students participated in the study, 47.6% (n=78) of them in were male, and 52.4% (n=86) were female. It was found that the anxiety levels of those who smoked and had any chronic illnesses were higher than others. The anxiety levels of those who did not consider themselves adequately equipped in physical examination, interpretation of laboratory tests, and prescription writing were significantly higher than others. The anxiety levels of those who were anxious about being assigned to an undesired location, misdiagnosis, and communication with healthcare personnel were found to be significantly higher. Conclusions: When the results obtained in our study are evaluated, it is seen that anxiety is influenced by factors such as smoking, chronic illness, and failure to acquire the necessary skills in medical school. Conducting studies on effective professional training, psychological support, healthcare services, and improving the working conditions of general practitioners working in primary and secondary care would be beneficial for final year medical students.