Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde 6.sınıf öğrencilerinin afet acil durumlar hakkında bilgi, tutum ve davranışlarının değerlendirilmesi,
Knowledge, attitudes and behaviors regarding disaster emergency situations of 6th grade students at Zonguldak Bülent Ecevit University Faculty of Medicine
  1. Tez No: 905227
  2. Yazar: CAFER CAN ŞENGÜL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NEJAT DEMİRCAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Afet, Afete Hazırlık, Afet Farkındalığı, Afet Tıbbı, Tıp Öğrencileri, Disaster, Disaster Preparedness, Disaster Awareness, Disaster Medicine, Medical Students
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Amaç: Bu çalışma ile Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim gören 6. sınıf öğrencilerinin afet acil durumlar hakkında bilgi, tutum ve davranışlarını değerlendirilmek ve afetlere hazır olma düzeylerini belirli faktörlerle birlikte incelemek amaçlanmıştır. Gereç ve yöntem: Bu araştırma kesitsel-tanımlayıcı bir araştırma olup Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Tıp Fakültesi 01.10.2023-01.04.2024 tarihleri arasında 6. sınıfta öğrenim görmekte olan 162 öğrenci ile gerçekleştirilmiştir. İlk bölümü sosyodemografik bilgileri içeren 15 sorudan; ikinci bölümü 33 sorudan oluşan sağlık inanç modeline dayalı acil durumlara/afetlere bireysel hazırlık ölçek formundan oluşan anket formu kullanılarak veriler toplanmıştır. Bulgular: Çalışmamıza katılan öğrencilerin %45,7'si erkek, %54,3'ü kadındı. Afet tıbbı konusunda eğitim veya kurs alanların almayanlardan, afet veya olağan dışı durumlarla ilgili tatbikata veya uygulamaya katılanların katılmayanlardan, acil durum çantası bulunduranların bulundurmayanlardan afetlere karşı hazırlıklı olma durumu anlamlı olarak daha yüksek olduğu saptandı. Sonuçlar: : Çalışmamıza katılan öğrencilerinin afetlere hazır olma durumları değerlendirildi ve sağlık inanç ölçeği toplam puanı ortalaması 119,57±11,68 ile orta düzeyin üzerinde olduğu bulundu. Afetlere karşı hazırlıklı olma durumu; afet tıbbı konusunda eğitim veya kurs alma, afet ile ilgili tatbikat veya uygulamaya katılma gibi faktörlerden etkilendiği görülmüştür. Afet tıbbı ve yönetimi konularının müfredatlara dâhil edilmesi, temel afet eğitimlerinin ve kurslarının arttırılması, afet tatbikatlarının ve uygulamalarının düzenli olarak yapılması faydalı olacaktır.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aims to assess the knowledge, attitudes, and behaviors of 6th grade students attending the Faculty of Medicine at Zonguldak Bülent Ecevit University regarding disaster emergency situations and to examine their readiness levels for disasters along with certain factors. Materials and Methods: This study is a cross-sectional descriptive research conducted with 162 sixth-grade students enrolled in the Faculty of Medicine at Zonguldak Bülent Ecevit University between 01.10.2023 and 01.04.2024. Data were collected using a questionnaire consisting of two parts: the first part comprising 15 questions on sociodemographic information and the second part comprising a 33-item questionnaire based on the health belief model for individual preparedness for emergencies/disasters. Results: Among the students who participated in our study, 45.7% were male and 54.3% were female. It was found that those who received training or courses on disaster medicine, those who participated in drills or practices related to disasters or unusual situations, and those who possessed emergency kits were significantly more prepared for disasters compared to those who did not. Conclusions: The preparedness levels of the students participating in our study were evaluated, and it was found that the mean total score of the health belief scale was 119.57 ± 11.68, indicating a level above moderate. It was observed that preparedness for disasters was influenced by factors such as receiving training or courses in disaster medicine and participating in drills or practices related to disasters. Incorporating disaster medicine and management topics into curricula, increasing basic disaster training and courses, and regularly conducting disaster drills and practices would be beneficial.