Tıp fakültesi öğrencilerinde impostor fenomeni ile depresyon, anksiyete, stres ölçeği puanları arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi
Evaluation of the relationship between impostor phenomenon and depression, anxiety, stress scale scores among medical faculty students
  1. Tez No: 936882
  2. Yazar: ÖMER TUĞRUL ÖZCAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EROL AKTUNÇ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Anksiyete, Depresyon, İmpostor Fenomeni, Sahtekar Sendromu, Stres, Tıp fakültesi öğrencileri, Anxiety, Depression, Impostor Phenomenon, Impostor Syndrome, Medical Faculty Students, Stress
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Amaç: Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde öğrenim gören 1. sınıf ve 6. sınıf öğrencilerinin Clance İmpostor Fenomeni Ölçeği (CİFÖ) aracılığıyla impostor fenomeni (İF) ve Depresyon, Anksiyete, Stres Ölçeği (DASS-21) kullanılarak depresyon, anksiyete ve stres düzeylerini tespit etmek amaçlanmıştır. Ayrıca, her iki sınıf arasında bu ölçeklerden alınan puanlar açısından farklılıkları incelemek, CİFÖ ve DASS-21 skorları arasındaki olası ilişkileri değerlendirmek ve bu skorların demografik değişkenlerle bağıntısını belirleyerek konuyla ilgili bilgi birikimi oluşturmak hedeflenmiştir. Gereç ve Yöntem: Bu araştırma nicel ve kesitsel-tanımlayıcı bir araştırma olup Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde 2023-2024 eğitim öğretim döneminde 1. sınıfta ve 6. sınıfta eğitim gören 303 birey üzerinde gerçekleştirilmiştir. Bulgular: Çalışmaya katılan 303 kişinin 153'ü (%50,5) 1. sınıf ve 150'si (%49,5) 6. sınıf öğrencisidir. Katılımcıların 121'i (%39,9) erkek, 182'si (%60,1) ise kadındı. Araştırmamızda katılımcıların İF puanlarını artıran faktörler; 1. sınıfta okumak, meslek tercihinin yakını tarafından yapılmış olması, psikiyatrik hastalık öyküsünün varlığı ve DASS-21 alt ölçeklerine göre normalin üzerinde anksiyete, depresyon veya stres düzeylerine sahip olma durumu olarak tespit edilmiştir. Çalışmamızda DASS-21 ölçeğine göre 1. sınıf öğrencilerinde anksiyete, depresyon ve stres sıklığı sırasıyla %45,8, %68,0 ve %42,4 olarak; 6. sınıf öğrencilerinde ise sırasıyla %32,7, %64,7 ve %39,3 olarak tespit edilmiştir. Kadın öğrencilerin anksiyete ve stres sıklıkları erkek öğrencilere göre daha yüksek bulunmuştur. Çalışmamızda katılımcıların anksiyete, depresyon ve stres düzeyleri ile İF puanları arasında orta düzeyde pozitif korelasyon saptanmıştır. Sonuçlar: Bu çalışma, Türkiye'de bir tıp fakültesinin öğrencilerinde impostor fenomeni ile depresyon, anksiyete ve stres arasındaki ilişkiyi değerlendiren ilk çalışma olması bakımından literatüre önemli bir katkı sunmaktadır. CİFÖ ve DASS-21 ölçeklerinin iç tutarlılıkları yüksektir.
Özet (Çeviri)
Objectives: The aim was to determine the levels of impostor phenomenon (IP) through the Clance Impostor Phenomenon Scale (CIPS) and the levels of depression, anxiety, and stress using the Depression, Anxiety, Stress Scale (DASS-21) among 1st year and 6th year students studying at Zonguldak Bülent Ecevit University Faculty of Medicine. Additionally, it was aimed to examine the differences between both classes in terms of scores obtained from these scales, to evaluate possible relationships between CIPS and DASS-21 scores, and to create a knowledge base on the subject by determining the interaction of these scores with demographic variables. Materials and Methods: This research is a quantitative and cross-sectional-descriptive study conducted on 303 individuals studying in the 1st and 6th years at Zonguldak Bülent Ecevit University Faculty of Medicine during the 2023-2024 academic year. Results: Of the 303 participants in the study, 153 (50.5%) were 1st year and 150 (49.5%) were 6th year students. 121 (39.9%) of the participants were male and 182 (60.1%) were female. In our study, factors increasing participants' IP scores were identified as: studying in the 1st year, having career choice made by a relative, presence of psychiatric disorder history, and having anxiety, depression, or stress levels above normal according to DASS-21 subscales. In our study, the prevalence of anxiety, depression, and stress in first-year students was determined as 45.8%, 68.0%, and 42.4%, respectively; while in sixth-year students, it was determined as 32.7%, 64.7%, and 39.3%, respectively. Female students had higher prevalence of anxiety and stress compared to male students. In our study, a moderate positive correlation was found between the participants' anxiety, depression, and stress levels and IP scores. Conclusions: This study makes a significant contribution to the literature as it is the first to evaluate the relationship between impostor phenomenon and depression, anxiety, and stress among students of a medical faculty in Turkey. The CIPS and DASS-21 scales showed high internal consistency.