Turunçgil üretiminde enerji kullanım etkinliği ve karbon ayakizi analizleri
Energy use efficiency and carbon footprint analysis in citrus production
  1. Tez No: 904795
  2. Yazar: MUSTAFA DAĞLI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SAİT MUHARREM SAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Enerji girdi-çıktı analizi, Karbon ayak izi analizi, Turunçgil üretim, Orange, Carbon footprint analysis, Energy input-output analysis
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Makineleri ve Teknolojileri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bu çalışmada, Adana ili, Yüreğir ilçesinde bulunan farklı köylerdeki limon,mandalina ve portakal üretiminde, birim üretim alanı (ha) için doğrudan kullanılan kimyasal girdiler dikkate alınarak; enerji kullanımı, enerji girdi-çıktı analizleri ve karbon ayak izi analizlerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırma verileri 58 Limon, 62 Portakal ve 60 Mandalina üretimi yapan üreticilerden yüz yüze anket yöntemiyle elde edilmiştir. Üretim işlemlerinde traktör-ekipman bilgileri, yakıt tüketimi, iş gücü giderleri vb. tüm üretim süreçleri detaylı bir şekilde incelenmiştir. Araştırmada Limon, Portakal ve Mandalina üretiminde toplam enerji tüketimi sırasıyla ortalama 39266,5 MJ/ha, 34784 MJ/ha ve 37734,5 MJ/ha olarak hesaplanmıştır. Limonda Karbon Emisyon değerinin en yüksek 41533,7 kgCO2/ha değer ile gübreleme işleminde, Portakalda Karbon Emisyon değerinin en yüksek 40367,5 kgCO2/ha değer ile gübreleme işleminde ve Mandalinada 38107,5 kgCO2/ha değeriyle gübrelemede gerçekleştiği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to determine energy use, energy input-output analysis and carbon footprint analysis by taking into account the chemical inputs directly used for the unit production area (ha) in the production of lemon, tangerine and orange in different villages in Yüreğir district of Adana province.Reserarch data was obtained by face-to-face survey method from producers producing 58 Lemons, 62 Oranges and 60 Tangerines. All production processes, such as tractor-equipment information, fuel consumption, laborcosts, etc., were examined in detail. In the reserch, the total energy consumption in Lemon, Orange and Tangerine production was calculated as an average of 39266,5 MJ/ha, 34784 MJ/ha and 37734,5 MJ/ha respectively.It was determined that the highest Carbon Emission value in Lemon occurred in the fertilization process with a value of 41533,7 kgCO2/ha, in Orange the highest Carbon Emission value occurred in the fertilization process with a value of 40367,5 kgCO2/ha, and in Tangerine with a value of 38107,5 kgCO2/ha, in the fertilization process.