İnsan ticareti suçu
The crime of human trafficking
  1. Tez No: 904860
  2. Yazar: BÜŞRA REİSOĞLU KAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN SINAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: İnsan Ticareti, Fuhuş, Kölelik, Palermo Protokolü, Türk Ceza Kanunu, Human Trafficking, Prostitution, Slavery, Palermo Protocol, Turkish Penal Code
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Altınbaş Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
Günümüzün en önemli problemlerinden biri olan ve modern kölelik olarak kabul edilen insan ticareti, küresel boyutlara ulaşan bir sorun haline gelmiştir. Farklı zamanlarda ve şekillerde ortaya çıkan kölelik; zorla çalıştırma, fuhuş ve cinsel istismar gibi eylemlerle günümüzde de varlığını sürdürmektedir. Bu eylemler, insanın yalnızca insan olmasından kaynaklanan haklarına ve onurlu yaşamına sert bir darbe niteliği taşımaktadır. Her ne kadar insan hakları, ulusal ve uluslararası hukuk çerçevesinde yasaklanmış olsa da insan ticareti kavramı dünyada var olmaya devam etmektedir. Bu tez çalışmasıyla, insan ve ticaret gibi birbiriyle bağdaşamayan kavramların, aynı cümlede nasıl özne olarak yer aldığı, güncel Yargıtay kararlarıyla açıklanarak, insan ticaretinin daha iyi anlaşılmasına ve bu konuda literatüre katkı sağlanması amaçlanmıştır. Bu çalışma iki bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, insan ticareti kavramı, tanımı, temel sebepleri ve tarihsel süreci ifade edildikten sonra, ulusalüstü mevzuatta insan ticareti suçu ile ilgili yapılan düzenlemelere ve mukayeseli hukukta insan ticareti suçuna yer verilerek, insan ticaretiyle ilgili bütüncül bir çerçeve çizilmiştir. Bu tez çalışması iki bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde insan ticareti kavramı, tanımı, temel sebepleri ve tarihsel süreci ele alınmış; ardından uluslararası mevzuattaki insan ticareti suçuna ilişkin düzenlemeler ile mukayeseli hukuktaki yeri incelenerek insan ticareti konusunda kapsamlı bir inceleme yapılmıştır. Tez çalışmasının ikinci bölümünde, insan ticareti suçuna ilişkin fiilin hukuki unsurları, korunan hukuki menfaat, teşebbüs, iştirak ve içtima, suça etki eden ağırlaştırıcı ve hafifletici nedenler ile kovuşturma ve yaptırımlara dair bilgilere, güncel Yargıtay kararları çerçevesinde yer verilmiştir. Bu bölümde insan ticareti eylemi, bir suç tipi olarak ele alınarak, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında suçun maddi ve manevi unsurları bakımından detaylı şekilde incelenmiştir. Çalışmanın devamında, insan ticareti suçu ile bu suça benzer ve ilişkili olan suç tipleri birlikte ele alınarak, ayrı ayrı değerlendirilmiştir. Çalışma, insan ticareti suçunun yaptırımı ve muhakemesine ilişkin yapılan incelemeyle sona ermiştir.
Özet (Çeviri)
Human trafficking, which is considered one of the most significant problems of today and is regarded as modern slavery, has become a global issue. Slavery, which has emerged in various forms and at different times, continues to exist today through acts such as forced labor, prostitution, and sexual exploitation. These actions constitute a severe blow to the rights inherent to humanity and the dignity of human life. Although human rights are prohibited under both national and international law, the concept of human trafficking persists worldwide. This thesis aims to explain how seemingly incompatible concepts, such as human and commerce, can coexist as subjects in the same sentence, using recent decisions of the Court of Cassation, and to contribute to the literature by improving the understanding of human trafficking. This thesis consists of two chapters. In the first chapter, the concept of human trafficking, its definition, fundamental causes, and historical process are discussed. Following this, a comprehensive examination of human trafficking is conducted by analyzing the regulations on the crime of human trafficking in international legislation and its place in comparative law. The second part of the thesis focuses on the legal elements of the act constituting the crime of human trafficking, the protected legal interests, attempts, participation, and concurrence, as well as aggravating and mitigating factors affecting the crime, along with information regarding prosecution and penalties, framed within recent Supreme Court decisions. In this section, human trafficking is examined as a type of crime, detailing its material and moral elements under Law No. 5237 of the Turkish Penal Code. Subsequently, the crime of human trafficking is evaluated in conjunction with similar and related types of crimes. The study concludes with an examination of the penalties and legal proceedings related to the crime of human trafficking.