İnsan ticareti suçu
The crime of human trafficking
  1. Tez No: 511368
  2. Yazar: SEZİN VURAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TÜRKAN SANCAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: İnsan Ticareti, Kölelik, Uluslararası Suçlar, Human Trafficking, Slavery, International Crimes
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 361
Özet
İnsan ticareti kavramı, bireyin eşya statüsüne indirgenerek ticaret konusu haline getirilmesini ifade eder. İnsan ticareti suçu, günümüzde uluslararası ve ulusal kamu düzenini tehdit eden en önemli suçlardan biridir. Tarih boyunca bu konuya dair pek çok sözleşme imzalanmış, ancak suçun, çoğu ülkenin ceza kanununda yer alması Palermo Protokolü ile olmuştur. Bu çalışmada, insan ticareti suçunun uluslararası hukuktaki yerinin ve gelişim sürecinin belirlenmesinin yanı sıra Türk Ceza Kanunu'nda yer verilen insan ticareti suçunun incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışmanın birinci bölümünde ilk olarak insan ticareti tanımlanmış; ardından benzer kavramlar olan“kölelik”,“modern kölelik”,“köleleştirme”ve“cinsel kölelik”kavramlarından farkları ve bu kavramlarla ilişkisi incelenmiştir. Aynı bölümde insan ticareti suçu kriminolojik ve sosyolojik açıdan da ele alınmıştır. İkinci bölümde insan ticaretinin uluslararası bir suç olup olmadığı tartışılmış, insan ticaretini yasaklayan uluslararası belgeler ve karşılaştırmalı hukuktaki düzenlemeler tetkik edilmiştir. Çalışmanın son bölümünde Türk Ceza Kanunu'nda insan ticareti suçu incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The concept of human trafficking implies turning an individual into a trade subject, by degrading that person to the status of a commodity. In present day, the crime of human trafficking is one of the utmost crimes, which jeopardises international and national public order. Throughout history, many agreements have been signed about this subject, but with Palermo Protocol, the crime took place in most countries' criminal codes. In this study, it is aimed to determine the place and the development process of human trafficking in international law and evaluation of the crime of human trafficking in Turkish Penal Code. In the first chapter of this study, first human trafficking is defined; then its differences and relationship with similar concepts of“slavery”,“modern slavery”,“enslavement”and“sexual slavery”is examined. At the same chapter, the crime of human trafficking is also assessed from criminological and sociological perspectives. In the second chapter, whether human trafficking is an international crime or not is discussed and international instruments which forbade human trafficking and legal arrangements in comparative law are analysed. Last chapter of this study, the crime of human trafficking in Turkish Criminal Code is scrutinised.