Plazminojen aktivatör inhibitör-I 4G/5G polimorfizminin FV 1691 G-A taşıyan ve taşımayan derin ven trombüslü bireylerdeki etkileşimleri
Effect of plasminogen activator inhibitor-1 4G/5G polymorphism in Turkish deep vein thrombotic patients with and without FV 1691 G-A
  1. Tez No: 90497
  2. Yazar: ERKAN YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NEJAT AKAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Patoloji, Tıbbi Biyoloji, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Pathology, Medical Biology, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Derin Ven Trombozu ( DVT ), PAI-I, Faktör V, Deep Vein Thrombosis ( DVT ), Factor V Leiden, PAI-1
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Moleküler Biyoloji ve Genetik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 43
Özet
28 5. ÖZET FV 1691G-A MUTASYONU VE PAI-1 -675 4G/5G POLİMORFİZMİNİN DERİN VEN TROMBÜSLÜ HASTALARDAKİ ÖNEMİ FV 1691 G-A'nında aralarında bulunduğu koagülasyon sistemi hasarları, trombüs oluşumunun ana sebepleridir. FV 1691 A mutasyonu Venöz Tromboembolik olaylarda bilinen en sık kahtılan risk faktörüdür. Bun rağmen birçok Faktör V Leiden taşıyıcısı herhangi bir trombotik olay geçirmemektedir. Bu noktadan hareketle daha başka risk faktörlerinin de eklenmesiyle trombüs mekanizması ve oluşumuyla ilgili daha yeterli ipuçları elde etmek olasıdır. Artan PAI-1 düzeyleri yüzünden azalan fibrinolitik aktivite Derin Ven Trombüsü geçirmiş hastalarda gösterilmiştir. Artan plazma PAI-1 düzeyleri PAI-1 geninin promotor bölgesi -675 4G/5G Insersiyon/ Delesyon polimorfizminin 4G alleli ile ilişkilidir. 4G allelini taşımanın trombüsle olan ilişkisi daha önce bazı çalışmalarda tartışılmıştır. Zöller ve ark. 4G allelinin pulmoner embolizmde ve arterial trombüste, Protein S eksikliğinde bir risk faktörü olduğunu tanımlamıştır. Junker ve ark. FVL ve 4G alleli homozigotluğunun Serebral Sinüs trombüslerinde artan bir risk faktörü olduğunu bulmuşlardır. Bu konuda henüz Türk popülasyonuyla ilişkili bir çalışma yayınlanmış değildir. Biz bu çalışmada bu mutasyonların incelenmesini normal kontrol bireylerde ve Derin Ven Trombüsü geçirmiş hastalarda çalışmayı amaçladık. Hasta-Kontrol çalışmasında 136 Derin Ven trombozu olarak tanımlanmış hasta ( yaş ortalaması 25 +18.7) ; ailesinde ve kendisinde herhangi bir tromboembolik olay geçilmemiş 1 13 kontrol ( yaş ort. 34.5 +8.5 ) seçilmiştir. DVT grubunu Doppler Ultrasonografisi trombüs yönünden pozitif olan hastalardan seçilmiştir. DNA klasik yolla SDS,Fenol/kloroform ve etanol presipitasyonu ile elde edilmiştir. PAI-1 4G/5G çalışmasında 5'-CACAGAGAGAGTCTGGCCACGT ve 5'-CCAACAGAGGACTCTTGGTCT-3'. Faktör V geninin amplifıkasyonu için S'-TCAGGCAGGAACAACACC-S' ve 5'-GTTACTTCAAGGACAAAATACCTGTAAAGCT primerleri kullanılmıştır. Amplifikasyon 35'erli döngüler halinde yapılmış ve yapışma sıcaklıkları PAI-1 için 60° ve FV için 58° dir. PAI-1 için BseLI ve FV için Hind III restriksiyon enzimleri kullanılmıştır. Bu çalışmalar sonucunda Derin Ven Tnombüsünde FV 1691 mutasyonu tek başına bağımsız bir risk faktröü olarak bulunmuştur ( OR:5.5; CI 95% (2,4-12,1) ); Homozigot veya heterozigot durumda PAI-1 tek başına bir risk oluşturamamaktadır ( OR: 1.8; CI 95% (0.8- 3.8 )). FV 1691 A'nın PAI-1 4G/5G alleli ile beraber bulunuşu durumunda ise önemli bir risk faktörü haline gelmektedir ( OR:9.75; CI95%( 2,9-32,7)).
Özet (Çeviri)
29 6. SUMMARY EFFECT OF PLASMINOGEN ACTIVATOR INHIBITOR-1 4G/5G POLYMORPHISM IN TURKISH DEEP VEIN THROMBOTIC PATIENTS WITH AND WITHOUT FV1691 G-A. Disorders of the coagulation system, including Factor V 1691 G-A are major causes of thrombosis. Although FV1691A mutation is the most common inherited risk factor of venous thrombosis, most of the FV1691A carriers does not experience a thrombotic event. This led to the assumption that additional prothrombotic risk and / or factors may be necessary for the clinical manifestation of thrombosis. A decreased fibrinolytic activity due to increased levels of PAI-1 has been shown in patients suffering deep vein thrombosis. Elevated plazma PAI-1 levels are associated with the 4G allele of a 4G/5G insertion/deletion polymorphism located in the promoter region 675 bp upstream from the transcription start sequence of the PAI-1 gene. The thrombotic risk of carrying 4G allele of PAI-1 gene was found to be controversial in the previous studies. 4G allele was described as a risk factor for pulmonary embolism and arterial thrombosis in hereditary Protein S deficiency and cerebral sinus thrombosis. On the other hand there exist a reportindicating that 4G/5G variation is not a major risk factor for venous thromboembolism. As there is no existing data in the Turkish population, we aimed to study these mutations in patients with thrombosis and normal controls.