2B hareketli grafik tasarım bileşenlerini artırılmış gerçeklik uygulamalarına uyarlama
Adapting 2D motion graphics components for augmented reality applications
  1. Tez No: 905023
  2. Yazar: ARİFE ŞEYMA GÖK ÇAYLI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERTAN TOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Artırılmış gerçeklik, illüstrasyon, iki boyutlu grafikler, hareketli grafik, animasyon, Augmented reality, illustration, two-dimensional graphics, motion graphics, animation
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 152
Özet
Sanatın ve teknolojik gelişmelerin ışığında, artırılmış gerçeklik ve iki boyutlu hareketli grafik tasarım öğelerinin uyumlu birleşimi, görsel bileşenleri algılama ve etkileşim kurma biçimimizde dönüşümlere yol açmaktadır. Artırılmış gerçeklik, dijital ve fiziksel dünyaları birleştiren bir teknoloji olarak iki boyutlu grafiklerin sunumu için de ilgi çekici bir araç haline gelmektedir. İllüstrasyon ve animasyonların sunumunda yenilikçi bir yöntem olan artırılmış gerçeklik uygulamaları, çok boyutlu deneyimler ile izleyicileri etkilemeye olanak tanır. İki boyutlu hareketli grafik tasarım bileşenlerinin artırılmış gerçeklikle birleşimi sanatçıya, sadece bir hikâye anlatmakla kalmayıp izleyiciyi hikâyenin bir parçası yapma fırsatı verir. Artırılmış gerçeklik ve iki boyutlu hareketli grafiklerin tarihî yolculuğu, bu iki alanın bireysel seyirlerini takip eder. Artırılmış gerçekliğin erken dönem kavramsallaşmasından bugünkü güçlü bir araç konumuna kadar olan yükselişi gözlemlenmektedir. Teknoloji ve sanat arasındaki bu karmaşık ilişki, sadece görsel anlatının anlayışını yeniden tanımlamakla kalmaz, aynı zamanda renklerin, piksellerin ve hayal gücünün bir senfoni halinde bir araya geldiği, somut ve sanal arasındaki boşluğu köprüleyen sınırsız yaratıcılığa bir tuval sunar. Artırılmış gerçeklik uygulamalarında illüstrasyonun sunumu, bizi dijital çağda sanatsal ifadenin sınırlarını yeniden düşünmeye davet eder, yenilik ve yaratıcılığın harmanlandığı bir çağa şahit olmamıza olanak tanır. Bu çalışmada iki alanın tarihsel gelişimine inilmiş, kullanım alanları ve detayları incelenmiş, birlikte kullanıldıklarında ortaya çıkan eserlerin izleyiciye etkilerine değinilmiştir. Çalışmanın amacı üç boyutlu ve iki boyutlu grafikleri artırılmış gerçeklik bağlamında karşılaştırmak, iki alanın artı ve eksi yönlerini belirlemektir. Çalışma örnek incelemeleri, karşılaştırmaları ve alınan verilere göre yapılan bir uygulama projesini kapsar. İki boyutlu bileşenlerin, artırılmış gerçeklik uygulamalarında nasıl kullanılabileceği üzerine güncel örnekler, stil estetik ve teknik uygulama kategorilerinde incelenmiştir. Artırılmış gerçekliğin, iki boyutlu grafiklerin anlatım derinliğini zenginleştirmesi, tam tersi şeklinde de iki boyutlu grafiklerin de artırılmış gerçekliğin etkileşimli özelliklerini güçlendirmesi konusu sonuç bölümünde tartışılmıştır. Artırılmış gerçeklik ve iki boyutlu hareketli grafiklerinin birleşimini içeren stil estetik ve teknik uygulama yönünden incelenen bir uygulama yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
In light of artistic and technological advancements, the harmonious combination of augmented reality (AR) and two-dimensional (2D) motion graphic design elements has led to transformations in how we perceive and interact with visual components. As a technology that merges the digital and physical worlds, augmented reality has become an intriguing tool for the presentation of 2D graphics. AR applications, as an innovative method for the presentation of illustrations and animations, allow for multi-dimensional experiences that engage audiences. The integration of 2D motion graphic design components with augmented reality provides artists with the opportunity not only to tell a story but also to make the audience a part of the narrative.The historical journey of augmented reality and 2D motion graphics follows the individual trajectories of these two fields. The rise of augmented reality, from its early conceptualizations to its current status as a powerful tool, can be observed. This complex relationship between technology and art not only redefines the understanding of visual storytelling but also offers a canvas of boundless creativity, bridging the gap between the tangible and the virtual, where colors, pixels, and imagination come together in a symphony.The presentation of illustration in augmented reality invites us to reconsider the boundaries of artistic expression in the digital age, allowing us to witness an era where innovation and creativity merge. This study delves into the historical development of both fields, examines their usage areas and details, and addresses the impact of the works produced when they are used together on the audience. The purpose of this study is to compare 3D and 2D graphics within the context of augmented reality and to identify the strengths and weaknesses of both fields. The study includes case analyses, comparisons, and an application project based on the data gathered.Contemporary examples of how 2D components can be used in augmented reality applications are examined within the categories of style aesthetics and technical application. In the conclusion, the discussion focuses on how augmented reality enhances the narrative depth of 2D graphics and how, conversely, 2D graphics reinforce the interactive features of augmented reality. A project that examines the combination of augmented reality and 2D motion graphics in terms of style, aesthetics, and technical application has been carried out.