The predictive role of perceived social support and job satisfaction in explaining the burnout levels of special education teachers
Özel eğitim öğretmenlerinin tükenmişlik düzeylerinin açıklanmasında algılanan sosyal desteğin ve iş doyumunun yordayıcı rolü
  1. Tez No: 905151
  2. Yazar: İNTİSAR HAMDANOĞULLARI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERDAR KÖRÜK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Özel Eğitim Öğretmenlerinde Tükenmişlik, Algılanan Sosyal Destek, İş Doyumu, Burnout in Special Education Teachers, Perceived Social Support, Job Satisfactio
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Bu araştırmada (1) özel eğitim öğretmenlerinin tükenmişlik düzeylerinin açıklanmasında algılanan sosyal desteğin ve iş doyumunun yordayıcı rolünü araştırmak ve (2) özel eğitim öğretmenlerinin tükenmişlik düzeylerinin yaş, cinsiyet, medeni durum, eğitim durumu, mesleki kıdem, kadro durumu ve aylık ortalama kazanç değişkenlerine göre farklılaşıp farklılaşmadığını incelemek amaçlanmıştır. Çalışma 259 özel eğitim öğretmeni ile gerçekleştirilmiştir. Özel eğitim öğretmenlerinin tükenmişlik algılarına, iş doyumlarına ve sosyal destek düzeylerine ilişkin veriler Maslach Tükenmişlik ÖlçeğiEğitimci Formu, Minnesota İş Doyum Ölçeği, Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeği ve araştırmacı tarafından hazırlanan Kişisel Bilgi Formu kullanılarak elde edilmiştir. Çalışma değişkenleri ile demografik değişkenler arasındaki ilişkiyi incelemek için ilişkisel desen ve nicel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Araştırma sorularını yanıtlamak amacıyla Çoklu Regresyon analizi, Bağımsız T-Testi analizi, korelasyon analizi ve Tek Yönlü ANOVA analizi yöntemleri uygulanmıştır. Araştırma bulgularına göre iş doyumunun ve algılanan sosyal desteğin özel eğitim öğretmenlerindeki tükenmişlik düzeyini yordadığı bulunmuştur. Katılımcıların cinsiyet, medeni durum, yaş, mesleki kıdem ve aylık ortalama kazancı ile araştırmanın değişkenleri arasında farklılaşma bulunurken eğitim durumu ve kadro durumu değişkenleriyle farklılaşma bulunamamıştır. Bu çalışmanın sınırlılıkları ve bulguları ilgili literatür ışığında tartışılmış ve gelecekteki araştırmalar için bulguların ve önerilerin teorik çıkarımları ve uygulamaları sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study aims to investigate the predictive role of perceived social support and job satisfaction in explaining the burnout levels of special education teachers and examine whether the burnout levels of special education teachers vary according to age, gender, marital status, educational background, professional seniority, employment status, and monthly average income. The study was conducted with 259 special education teachers. Data on burnout perceptions, job satisfaction, and social support levels of the special education teachers were collected using the Maslach Burnout Inventory-Educator Form, the Minnesota Job Satisfaction Scale, the Multidimensional Perceived Social Support Scale, and a Personal Information Form prepared by the researcher. A relational design and quantitative research method were employed to examine the relationship between study variables and demographic variables. Multiple Regression Analysis, Independent Samples T-test, Correlation Analysis, and One-Way ANOVA were applied to address the research questions. According to the research findings, job satisfaction and perceived social support were found to be predictive of burnout levels among special education teachers. Variations were observed between the study variables and participants' gender, marital status, age, professional seniority, and monthly average income, while no differences were found concerning educational background and employment status. The limitations and findings of this study were discussed in light of the relevant literature, and the theoretical implications and practical recommendations for future research were presented.