Corporate social responsibility in competitive market and the effects on companies profitability
Rekabet ortamında kurumsal sosyal sorumluluk ve işletme karlılığına etkisi
- Tez No: 905150
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ELİF NURSUN DEMİRCİOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kurumsal Sosyal Sorumluluk (KSS), Karlılık, Piyasa Rekabeti, Corporate Social Responsibility (CSR), Profitability, Market Competition
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muhasebe Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 157
Özet
Son yıllarda, kurumsal sosyal sorumluluk (KSS) ile şirket karlılığı üzerindeki ilişkiyi inceleyen kapsamlı araştırmalar yapılmıştır. Bu çalışma, Tahran Borsası'nda işlem gören şirketlere odaklanmakta ve KSS faaliyetlerinin şirket karlılığı üzerindeki etkisini, aynı zamanda piyasa rekabetinin etkisini de göz önünde bulundurmaktadır. Çalışma, 2011-2021 döneminde toplam 155 şirketi kapsamaktadır. Bulgular, KSS açıklamaları ile şirket karlılığı arasında önemli bir pozitif ilişki olduğunu ortaya koymaktadır. KSS girişimlerine aktif olarak katılan ve sosyal sorumluluklarını şeffaf bir şekilde ileten şirketlerin finansal performanslarının arttığı görülmektedir. Ayrıca, çalışma bu ilişkide piyasa rekabetinin düzenleyici rolünü de incelemektedir. Karlılık, Tobin'in Q ölçütü ile ölçüldüğünde piyasa rekabetinin ilişkiyi önemli ölçüde düzenlemediği, ancak karlılık Return on Assets (ROA) ölçütü kullanılarak değerlendirildiğinde düzenleyici olarak ortaya çıktığı görülmektedir. Sonuç olarak, bu araştırma, Tahran Borsası'nda işlem gören şirketler içinde KSS ile karlılık arasındaki karmaşık ilişkiye değerli bir bakış sunmaktadır. Bu bulgular, yatırımcılar, yöneticiler ve politika yapıcılar için önemli sonuçlar doğurmakta ve KSS'nin finansal performansı artırmadaki potansiyelini açıklamaktadır.
Özet (Çeviri)
In recent years, extensive research has explored the relationship between corporate social responsibility (CSR) and its impact on corporate profitability. This study focuses on companies listed on the Tehran Stock Exchange and investigates how CSR activities affect corporate profitability, while also considering the influence of market competition. The study encompasses a total of 155 companies over the period from 2011 to 2021. The findings reveal a significant positive correlation between CSR disclosure and corporate profitability. Companies that actively engage in CSR initiatives and transparently communicate their social responsibilities tend to experience enhanced financial performance. Moreover, the study examines the moderating role of market competition in this relationship. While market competition does not significantly moderate the relationship when profitability is measured by the Tobin's Q metric, it emerges as a moderator when profitability is assessed using the Return on Assets (ROA) metric. In conclusion, this research contributes valuable insights into the intricate relationship between CSR and profitability within companies listed on the Tehran Stock Exchange. These findings have implications for investors, managers, and policymakers, shedding light on the potential for CSR to enhance financial performance.