Comparative effects of flipped learning vs. traditional methods on EFL learners' reading comprehension and vocabulary knowledge: A mixed-method study in Turkey
Ters yüz öğrenme ile geleneksel yöntemlerin EFL öğrencilerinin okuduğunu anlama ve kelime bilgisi üzerindeki karşılaştırmalı etkileri: Türkiye'de karma yöntem bir çalışma
  1. Tez No: 905163
  2. Yazar: AMIRHOSSEIN PARANDEH
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞEGÜL LİMAN KABAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Ters Yüz Öğrenme, Geleneksel Öğrenme, EFL Öğrencileri, Kelime Bilgisi, Okuduğunu Anlama, Flipped Learning, Non-flipped Learning, EFL Students, Vocabulary, Reading Comprehension
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitsel Tasarım ve Değerlendirme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
Ters yüz öğrenme, geleneksel yöntemleri tersine çeviren ve dil becerilerini geliştirmede öne çıkan bir eğitim stratejisidir. Bu yaklaşımda, öğrenciler önce yeni materyalleri çevrimiçi olarak öğrenir ve ardından sınıf zamanını aktif öğrenme etkinlikleriyle geçirir. Bu çalışma, ters yüz öğrenme ile geleneksel öğrenmenin İngilizceyi yabancı dil olarak öğrenen öğrencilerin okuduğunu anlama ve kelime bilgisi üzerindeki etkilerini araştırmıştır. İstanbul'daki Bahçeşehir Okulu'ndan 44 üçüncü sınıf öğrencisi uygun örnekleme yoluyla seçilmiş ve her biri 22 öğrenciden oluşan kontrol ve deney gruplarına ayrılmıştır. Nicel veriler, okuduğunu anlama ve kelime bilgisi üzerine yapılan ön testler ve son testler aracılığıyla toplanmıştır. Deney grubu ters yüz öğrenme yöntemleriyle, kontrol grubu ise geleneksel yöntemlerle eğitim almıştır. Yirmi beş dersin ardından her iki grup da ön testle aynı olan bir son test uygulamıştır. Ayrıca, deney grubunun öğretmeniyle yarı yapılandırılmış bir görüşme yoluyla nitel veriler toplanmıştır. Sonuçlar, ters yüz öğrenme grubunun okuduğunu anlama ve kelime bilgisi açısından geleneksel öğrenme grubunu önemli ölçüde geride bıraktığını göstermiştir. Ayrıca, nitel bulgular, kendi hızında öğrenme, artan katılım, öğrencinin sorumluluğunun artması, kişiselleştirilmiş eğitim ve anında geri bildirim gibi ters yüz öğrenmenin avantajlarını vurgulamıştır. Bununla birlikte, teknolojik yetersizlikler, ters yüz modeline uyum, zaman alıcı hazırlık ve sınıf yönetimi gibi zorluklar da belirlenmiştir. Çalışmanın bulguları, ters yüz öğrenmenin ikinci/yabancı dil yeterliliğini önemli ölçüde artırabileceğini ve L2 öğretmenleri, öğrencileri ve materyal geliştiriciler için değerli bilgiler sunduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Flipped learning, an educational strategy that inverts traditional methods, has gained prominence in enhancing language skills. In this approach, students first encounter new material online before engaging in active learning activities during classroom time. This study investigated the effects of flipped versus non-flipped learning on EFL learners' reading comprehension and vocabulary knowledge. Forty-four third-grade students from Bahçeşehir School in Istanbul were selected via convenience sampling and divided into control and experimental groups, each with 22 students. A mixed-method research design was employed, with quantitative data collected through pre-tests and post-tests assessing reading comprehension and vocabulary knowledge. The experimental group received instruction through flipped learning methods, while the control group was taught using traditional methods. After twenty-five sessions, both groups took a post-test identical to the pre-test. Qualitative data were also gathered through a semi-structured interview with the experimental group's teacher. The results revealed that the flipped learning group significantly outperformed the non-flipped group in reading comprehension and vocabulary knowledge. Additionally, qualitative findings highlighted advantages of flipped learning, such as self-paced learning, increased engagement, heightened student responsibility, personalized instruction, and immediate feedback. However, challenges like technological insufficiencies, adjustment to the flipped model, time-consuming preparation, and in-class management issues were also identified. The study's findings suggest that integrating flipped learning can significantly enhance second/foreign language proficiency, offering valuable insights for L2 teachers, learners, and materials developers.