Değişik şekillerde tasarımlanan mandibular serbest sonlanan bölümlü protezlerde kuvvet iletiminin holografik interferometri ile değerlendirilmesi
Evaluation of load transmission by holographic interferometry in mandibular distal-extension removable partial dentures with various designs
- Tez No: 90517
- Danışmanlar: PROF. DR. A. KEVSER AYDIN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Alt serbest sonlu protezler, ana bağlayıcılar, direkt tutucular, holografik interferometri, kuvvet iletimi, Direct retainers, holographic interferometry, load transmission, major connectors, mandibular distal-extension prostheses
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
91 ÖZET Değişik Şekillerde Tasanmlanan Mandibular Serbest Sonlanan Bölümlü Protezlerde Kuvvet İletiminin Holografik İnterferometri İle Değerlendirilmesi Çalışmamızda, farklı tip ana bağlayıcılar ve direkt tutucular ile hazırlanan alt Kennedy sınıf I bölümlü iskelet protezlerin destek dişler ve dişsiz dokular bölgesindeki kuvvet iletim özelliklerinin, hassas bir kuvvet analiz yöntemi olan“çift poz holografik interferometri”yöntemiyle in vitro olarak incelenmesi amaçlandı. Test protezlerinin yapımı için ölçülerin alınacağı ve kuvvet uygulama öncesi protezlerin yerleştirileceği“ağız ortamını yansıtan modeP'in hazırlanması aşamasında, model maddesi olarak ısı ile polimerize olan poli(metilmetakrilat) [PMMA] kullanıldı. Bu modelde gerek mukoza ve gerekse Cu-Zn alaşımından döküm yöntemi ile elde edilmiş olan 541 *s numaralı terminal destek dişlerin periodontal ligamentleri kondansasyon tipi silikon ölçü materyali ile oluşturuldu. Farklı tip direkt tutucular için splintli tam kronlar hazırlandı ve bölümlü protezlerin esas ölçüleri Lejoyeux fonksiyonel ölçü yöntemine uygun olarak alındı. İlk aşamada farklı mandibular ana bağlayıcılı (lingual bar, çift lingual bar ve lingual plak) üç tasarım; ikinci aşamada, ilk aşamada en uygun sonucu veren ana bağlayıcı tipi sabit kalmak üzere, farklı direkt tutuculu (M.O.R. + çevresel kroşe, Vario-Stud-Snap in VKS-SG kron dışı hassas tutucu ”esnek tip“, Vario-Stud-Snap in VKS-SG kron dışı hassas tutucu ”rijid tip", Conicast kron içi yan hassas tutucu, T-123 Slide attachment sürtünmesel retansiyonu ayarlanabilir kron içi hassas tutucu) beş tasarım olmak üzere toplam sekiz adet test protezi hazırlandı. Araştırmamızda uygulanan çift poz holografik interferometri yöntemi için, TÜBİTAK Gebze'de M.T.M. Güvenlik ve Hologram Sistemleri Anonim Şirketi tesislerindeki özel sabit düzenek ve 300 mW gücündeki He-Cd lazeri kullanıldı. Ağız ortamım yansıtan modele yerleştirilen protezlere, çiğneme kuvvetini taklit eden bir düzenek ile vertikal kuvvetler uygulandı. Test protezlerine, birinci bölümde 5-100 N, 5-200 N, 5-250 N; ikinci bölümde 5-25 N, 5-35 N, 5-60 N olarak uygulanan kuvvetlerin destek diş ve dokulara iletim şekilleri, holografik plakalar üzerine birer holografik görüntü şeklinde kaydedildi. Aynı tesiste banyo, yıkama ve kurutma işlemleri tamamlanan 24 adet hologramın, ODTÜ. Fizik Mühendisliği Bölümü Lazer ve Atomik Işınlar Laboratuarı' nda, 10 mW gücündeki He-Ne lazerinden uygulanan referans ışınının aydınlatması ile elde edilen holografik görüntüleri, siyah- beyaz filme pozlandınlarak gün ışığında görünür fotoğraflar haline dönüştürüldü. Çalışmamızın sonucunda, destek diş ve dokulara en uygun kuvvet iletiminin, ilk aşamada sırası ile lingual plak, lingual bar ve çift lingual bar tipi ana bağlayıcılı tasarımlarda; ikinci aşamada ise sürtünmesel retansiyonu ayarlanabilir kron içi hassas tutucu, kron içi yan hassas tutucu, esnek tip kron dışı hassas tutucu, M.O.R. + çevresel kroşe ve rijid tip kron dışı hassas tutucu kullanılan protez tasarımlarında ortaya çıktığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
92 SUMMARY Evaluation of load transmission by holographic interferometry in mandibular distal-extension removable partial dentures with various designs In this in vitro study, it was intended to evaluate the load transmission characteristics to the abutment teeth and supporting structures of mandibular Kennedy class I removable partial dentures (RPDs) designed with different types of major connectors and direct retainers by using double exposure holographic interferometry technique known as a very precise stress analysis method. The heat cured poly(methylmethacrylate) [PMMA] was used to prepare“the. model simulating the in vivo situation”, which was made for taking impressions of the test prostheses and for loading stages. In this model, the condensation type silicone impression material was used to simulate the mucosa and the periodontal ligament of the terminal abutment teeth ( 54l 4S ) which had been casted with Cu-Zn alloy. The splinted full crowns were made for each of the direct retainers and final impressions of the RPDs were taken by using Lejoyeux functional impression method. A total of 8 test prostheses [in the first stage, three RPDs with different major connectors (lingual bar, double lingual bar and lingual plate); in the second stage, five RPDs with various direct retainers [mesio-occlusal rest and circumferential clasp, extracoronal attachment (resilient type), extracoronal attachment (rijid type), semiprecision attachment and intracoronal attachment, designed with lingual plate- type major connector which presented the best results in the preceding stage] were produced. The holographic set up and He-Cd laser (300 mW of power) of M.T.M. Security and Hologram Systems Corporation in The Scientific and Technical Research Council of Turkey (Gebze) were used for double exposure holographic interferometry. The forces were vertically directed to the prostheses on the PMMA model by a special device simulating the chewing forces. The holographic images of the load transmission characteristics by the RPDs to the abutment teeth and supporting structures were recorded on the holographic plates under the loads of 5-100 N, 5-200 N, 5-250 N in the first stage and 5-25 N, 5-35 N, 5-60 N in the second stage. These 24 pieces of holograms were developed and fixed at the same corporation. The holographic plates were illuminated with the reference beam light of a He-Ne laser (10 mW of power) to create the holographic images at the Laboratory of Laser and Atomic Light Waves at the department of Physical Engineering in the Middle East Technical University and these images were photographed onto the black and white photographic films. As a result of this investigation, it was determined that the tested mandibular major connectors were ranked as lingual plate, lingual bar and double lingual bar from the best to the poorest; and the tested direct retainers as intracoronal attachment, semiprecision attachment, extracoronal attachment (resilient type), mesio-oklusal rest and circumferential clasp and extracoronal attachment (rijid type) in respect to favorable load transmission to the abutment teeth and supporting structures.