Meslek hastalıklarının bir bölümü olarak ortaya çıkan ağır metal intoksikasyonlarının ağız sağlığına etkilerinin araştırılması
Investigation of oral healyh effects of heavy metal intoxications as a part of occupational diseases
- Tez No: 90518
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CANDAN SEMRA PAKSOY
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Radyoloji ve Nükleer Tıp, Dentistry, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Mesleki ekspozür, kurşun, kadmiyum, gingiva, ETAAS, Occupational exposure, lead, cadmium, gingiva, ETAAS
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Oral Diagnoz ve Radyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Meslek Hastalıklarının Bir Bölümü Olarak Ortaya Çıkan Ağır Metal İntoksikasyonlarının Ağız Sağlığına Etkilerinin Araştırılması Ağır metaller, esas olarak sindirim ve solunum yoluyla vücuda girdikten sonra birçok sistemle birlikte oral dokularda da değişikliklere neden olurlar. Araştırmamızın amacı, bu ağır metallerden kadmiyum ve kurşunun oral dokulardaki etkilerini değerlendirmektir. Kadmiyum ve kurşunu seçmemizin nedeni, bu iki metalin günümüzde hala yaygın kullanım alanı olması ve intraoral bulgularının diğer ağır metallere göre daha belirgin ve spesifik olmasıdır. Bu amaçla, araştırma grubunu oluşturan kurşun ve kadmiyum ile ilgili işkolunda çalışan 100 işçinin klinik intraoral muayeneleri yapılarak ağız içi durumu saptandı, CPITN yardımıyla periodontal durumları belirlendi. Kan ve idrardaki ağır metal ölçümleri, Meslek Hastalıkları Hastanesinden elde edildi. Dişetlerinde pigmentasyon görülen işçilerden punch biyopsi ile alınan dişeti örneklerindeki Pb ve Cd miktarları ETAAS ile belirlendi. Elde ettiğimiz bulgulara göre araştırma grubumuzda kişi başına düşen ortalama çürük sayısı 6,8 idi. CPITN sonuçlarından Kod 0 (Sağlıklı) skoru, özellikle posterior bölgede sadece 2 işçide bulundu. Dişeti pigmentasyonu ile CPITN değerleri arasında anlamlı ilişki gözlendi. İşçilerin kan Pb değerleri ile dişeti Pb değerleri arasında ve kan Cd düzeyleri ile dişeti Cd düzeyi arasında anlamlı ilişki görüldü. Dişeti pigmentasyonu olan işçilerde dişeti Pb ve Cd düzeyleri, kontrol grubuna göre önemli ölçüde farklılık gösterdi. Araştırmamızın sonuçlarına göre ülkemizde ağır metallerle ilgili meslek ekspozürünün sistemik bozukluklarla birlikte önemli intraoral değişikliklere de neden olduğu görülmektedir. Bu konuda güvenilir yöntemlerle somut bulguların elde edildiği, geniş kapsamlı araştırmaların gerçekleştirilmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Investigation of Oral Health Effects of Heavy Metal Intoxications as a Part of Occupational Diseases. After entering the body through ingestion and inhalation, heavy metals causes alterations in various systems and oral tissues. The aim of our study was to determine the effects of cadmium and lead on oral tissues. The objective of choosing lead and cadmium, as these two heavy metals still in use wide separately in industrial processes and the oral symptoms of them are more specific and significant when compared to other heavy metals. For this purpose the clinical intraoral examinations of the study group, consisting 100 workers who have occupational^ exposed to lead and cadmium, were seeked comprehensively and their oral status were recorded. We have used CPITN for determining the periodontal status. The blood and urine levels of these heavy metals were recorded from their medical charts at Meslek Hastalıkları Hastanesi. Gingival biopsies were taken from the workers who have gingival pigmentation by punch biopsy technique. The heavy metal concentrations of biopsy specimens were analyzed via ETAAS. Our findings showed that, the number of average caries per worker was 6,8. The Code 0 (Healthy) score of CPITN was found only 2 workers' posterior region. There was a significant correlation between gingival pigmentation and CPITN scores. The gingival Pb and Cd concentrations of workers who have pigmentation differed significantly when compared with controls. The results of our study emphasized, occupational exposure to heavy metals results systemic disorders and also intraoral alterations in our country and further comprehensive investigations with reliable findings are needed.