Septik artrit tanısında yüksek çözünürlüklü termal görüntülemenin yeri
The place of high-resolution thermal imaging in the diagnosis of septic arthritis
  1. Tez No: 905223
  2. Yazar: VEDAT BARAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDÜLKADİR SARI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Septik Artrit, Termal Ölçüm, Isı Artışı, Septic Arthritis, Thermal Measurement, Temperature Increase
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 55
Özet
Amaç: Septik artrit, ortopedideki acil vakalardan olup teşhis edilmesi ve cerrahi operasyon kararı verilmesinde komplike bir süreç mevcuttur.Septik artrit için şüphe duyulduğu durumlarda septik artrit dışlanamadığı için artroskopik debridman uygulanmaktadır. Bu çalışmanın amacı septik ve nonseptik artrit ayrımında ısı değişimlerini yüksek çözünürlüklü termal kamera ile değerlendirmektir. Gereç ve Yöntemler: Bu çalışmaya 2024 yılında artrit (septik veya nonseptik) ön tanısıyla 52 hasta dahil edildi. Septik artrit şüphesi olan dizdeki ısı artışı yüksek çözünürlüklü termal görüntüleme kullanılarak değerlendirildi ve karşı sağlam dizle karşılaştırıldı. Daha sonra tanıyı doğrulamak için eklem içi ponksiyon yöntemiyle kültür alındı.Bu çalışmaya alınan vakaların demografik özellikleri (yaş,cinsiyet,boy ve kilo), başvuru zamanı, başvuru şikayetleri(diz ağrısı, ısı artışı, eklem hareket kısıtlılığı, şişlik, kızarıklık), eklem aspirasyon sıvısının laboratuvarda değerlendirilmesi ve ameliyat bilgileri kaydedildi. Tüm bulgular ve sonuçlar Newman'ın septik artrit kriterlerine göre değerlendirilerek, septik-nonseptik olarak hasta grupları oluşturuldu. Bulgular: Septik artrit tanılı 16 hasta ve aseptik artritli 36 hastada termal ölçümler kullanılarak karşılaştırıldı. Ortalama ısı septik artritli grupta 37,36±0,48 °C iken aseptik artritli grupta 34,81±1,09 °C idi (p< 0,001). Her iki eklemdeki ortalama ısı farkı septik grupta 4,2°C iken, septik olmayan grupta 2 °C idi (p < 0,001). Septik artritli grupta ısı ortalaması 37,4 °C iken, nonseptik artritli grupta 34,9 °C olarak ölçüldü (p< 0,001). Sonuç: Septik artrit tanısında yüksek çözünürlüklü termal görüntüleme cihazları girişimsel olmayan bir tanı aracı olarak kullanılabilir. Lokal ısı artışını belirlemek için nicel bir değer elde edilebilir. Gelecek yıllardaki çalışmalarda septik artrite yönelik özel tasarlanmış ve daha komplike termal cihazlar geliştirilebilir.
Özet (Çeviri)
Aim: Septic arthritis is an orthopedic emergency with a complex diagnostic and surgical decision-making process. In suspected cases of septic arthritis, arthroscopic debridement is performed because septic arthritis cannot be excluded. The aim of this study is to evaluate temperature changes in the differentiation of septic and non-septic arthritis using a high- resolution thermal camera. Material and Methods: This study included 52 patients with a preliminary diagnosis of arthritis (septic or non-septic) in 2024. The temperature increase in the knee suspected of septic arthritis was evaluated using high-resolution thermal imaging and compared with the contralateral healthy knee. Subsequently, joint culture was obtained through intra-articular puncture to confirm the diagnosis. The demographic characteristics of the cases included in this study (age, gender, height, and weight), time of admission, presenting complaints (knee pain, temperature increase, restricted joint movement, swelling, redness), laboratory evaluation of joint aspiration fluid, and surgery information were recorded. All findings and results were evaluated according to Newman's criteria for septic arthritis, and patient groups were formed as septic and non-septic. Signs: Thermal measurements were compared between 16 patients diagnosed with septic arthritis and 36 patients with aseptic arthritis. The mean temperature was 37.36±0.48 °C in the septic arthritis group and 34.81±1.09 °C in the aseptic arthritis group (p< 0.001). The mean temperature difference in both joints was 4.2 °C in the septic group and 2 °C in the non-septic group (p < 0.001). The mean temperature was measured as 37.4 °C in the septic arthritis group and 34.9 °C in the non-septic arthritis group (p< 0.001). Results: High-resolution thermal imaging devices can be used as a non-invasive diagnostic tool in the diagnosis of septic arthritis. A quantitative value can be obtained to determine the local temperature increase. In future studies, specially designed and more complex thermal devices for septic arthritis can be developed.