Zirai lastiklerde IF ve VF teknolojilerinin performans karşılaştırması: Basınç, yük ve jant etkisi
Performance comparison of IF and VF technologies in agricultural tires: The effects of pressure, load and rim
- Tez No: 905301
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SÜLEYMAN KILIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Gelişmiş esneklik (IF-İmproved Flexion), Çok yüksek esneklik (VF-Very High Flexion), Lastik Taban İzi, Basınç, Yük, Jant, Improved flexibility (IF-Improved Flexion), Very high flexibility (VF-Very High Flexibility), Tire foot print, Pressure, Load, Rim
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bu çalışma, zirai alanda kullanılan gelişmiş esneklik (IF Improved Flexion) ve çok yüksek esneklik (VF Very High Flexion) lastiklerinde, lastiğin zeminde oluşturduğu taban izinin basınç, yük, jant etkisi ile değişimini incelemek amacıyla yapılmıştır. Seçilen iki lastiğin taban izlerinin, lastik yükü, lastik basıncı ve lastik kullanım jantı etkisi altında değişimi incelenmiştir. Gelişmiş esneklik (IF-Improved Flexion), çok yüksek esneklik (VF-Very High Flexion) lastik teknolojisinin daha geniş taban izi, daha yüksek taşıma kapasitesi, yakıt tasarrufu gibi avantajları çalışmalara konu olmuştur. Yapılan bu çalışmada üç farklı tip jant W18, DW20, DW21 kullanılarak farklı basınç değerlerinde 12psi, 17psi, 23psi, 29psi, 35psi, 4250kg ve 5150kg yük altında lastiklerin taban izi genişlik, taban izi uzunluk değerleri ölçülmüştür. Çalışmanın bir diğer aşamasında ise iki farklı jantın W18, DW21 farklı basınç değerleri 12psi, 17psi, 23psi, 29psi, 35psi altında sehim (deflection) ölçümleri yapılmıştır. Lastiğe uygulanan yük miktarı arttıkça sehim değerinin arttığı tespit edilmiştir. Lastikte basınç miktarında düşme ile taban izinin uzunluk değerinde artış olduğu bulunmuştur. Lastiklerde kullanılan jantın taban izi genişlik değerine sınırlı etkisi olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
This study was carried out to examine the change of the tread created by the tire on the ground with pressure, load and rim effect in advanced flexibility (IF Improved Flexion) and very high flexibility (VF Very High Flexion) tires used in the agricultural field. The change of treads of two selected tires under the influence of tire load, tire pressure and tire usage rim was examined. The advantages of advanced flexibility (IFImproved Flexion) and very high flexibility (VF-Very High Flexion) tire technology such as wider footprint, higher carrying capacity and fuel economy have been the subject of studies. In this study, the tread width and tread length values of the tires were measured under different pressure values of 12psi, 17psi, 23psi, 29psi, 35psi, 4250kg and 5150kg load using three different types of rims W18, DW20, DW21. In another stage of the study, deflection measurements were made on two different rims W18, DW21 under different pressure values of 12psi, 17psi, 23psi, 29psi, 35psi. It has been determined that the deflection value increases as the amount of load applied to the tire increases. It has been found that there is an increase in the length of the tread as the amount of tire pressure decreases. It has been observed that the rim used in the tires has a limited effect on the tread width value.