Fitness sporu ile uğraşan kişilerin sosyal kaygı ve psikolojik iyi oluşlarının incelenmesi
Investigation of social anxiety and psychological well-being of individuals engaged in fitness sports
  1. Tez No: 905314
  2. Yazar: MURAT GÜN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YUNUS GÜR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Fitness, spor, eğitim durumu, sosyal kaygı, Fitness, sports, educational status, social anxiety
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kilis 7 Aralık Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Antrenörlük Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Araştırma amacı Kilis ilinde fitness sporuyla uğraşan bireylerin sosyal kaygı ve psikolojik iyi oluş durumlarının incelenmesidir. Çalışmanın evrenini ve örneklem grubunu Kilis'te aktif olarak spor yapan 118 kadın 234 erkek olmak üzere toplam 352 kişi oluşturmaktadır. Çalışma tarama modellerinden genel tarama modeli olarak oluşturulmuştur. Veri toplama yöntemi olarak Diener ve diğerleri tarafından geliştirilmiş Telef tarafından Türkçe uyarlaması yapılan“Psikolojik İyi Oluş'' ölçeği, sosyal kaygı düzeylerini belirlemek için Hart ark. tarafından geliştirilen Türkçe geçerlik ve güvenirlik çalışması Ballı ve Aşçı tarafından yapılan ”Sosyal fizik Kaygı'' ölçeği, Hills ve Argyle tarafından geliştirilmiş Türkçeye uyarlama çalışması Doğan ve Akıncı Çötok tarafından yapılan "Oxford Mutluluk Kısa form'' Ölçeği kullanılmıştır. Verilerin çözümlenmesi için SPSS 25.0 programından faydalanılmıştır. Normallik testi sonucunda verilerin normal dağılım gösterdiği görülmüştür. Parametrik testlerden faydalanılarak, ikili değişkenler için Independent-Samples T testi, üç ve daha fazla değişkenlerin çözümlenmesi için ise One Way-ANOVA testinden faydalanılmıştır. Ayrıca ANOVA (Analysis of Variance) testi eğitim durumu, yaş, haftalık spor süresi, spor yılı demografik değişkenleri analizinde anlamlı şekilde farklılaştığı sonucu elde edilmiştir (p0.05). Sonuç olarak verilerin ışığında fitness sporuyla uğraşan bireylerin sosyal kaygı düzeylerinin düşük, psikolojik iyi oluş düzeylerinin ise yüksek olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of the research is to examine the social anxiety and psychological well-being of people involved in fitness sports in Kilis province. The population of the study and in general consists of a total of 352 people, 118 women and 234 men, who are actively doing sports in Kilis. The study was created as a general screening model from screening models. As a data collection method, the“Psychological Well-Being”scale, developed by Diener et al. and adapted into Turkish by Telef, was used by Hart et al. to determine social anxiety levels. The Turkish validity and reliability study of the“Social Physics Anxiety”scale, developed by Ballı and Aşçı, and the“Oxford Happiness Short Form”Scale, developed by Hills and Argyle and adapted into Turkish by Doğan and Akıncı Çötok, were used. SPSS 25.0 program was used to analyze the data. As a result of the normality test, it was seen that the data showed normal distribution. Using parametric tests, Independent-Samples T test was used for binary variables and One Way-ANOVA test was used to analyze three or more variables. In addition, ANOVA (Analysis of Variance) test showed that there was a significant difference in the analysis of demographic variables such as education level, age, weekly sports time, and sports year (p0.05). As a result, in the light of the data, it was concluded that the social anxiety levels of individuals involved in fitness sports are low and their psychological well-being levels are high.