Sekizinci sınıf öğrencilerinin özdeşlikler ve çarpanlara ayırma bilgisini oluşturma sürecinin RBC+C modeline göre incelenmesi
Investigation of the process of eighth grade students creating the knowledge of identities and factoring according to the RBC+C model
- Tez No: 905324
- Danışmanlar: PROF. DR. DİLEK SEZGİN MEMNUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Özdeşlik ve Çarpanlara Ayırma, Soyutlama, RBC+C Modeli, Sekizinci Sınıf Öğrencisi, Eighth Grade, Identity and Factorization, RBC+C Model
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Matematik Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Bu çalışmanın amacı, sekizinci sınıf öğrencilerinin bilgiyi oluşturma ve yapılandırma sürecinin RBC+C soyutlama modeli (tanıma, kullanma, oluşturma ve pekiştirme) kullanılarak analiz edilmesi ve çalışmaya katılan öğrencilerin bu bilgiyi zihninde nasıl oluşturduğunun veya oluşturamadığının incelenmesidir. Bu amaçla, çalışmaya katılan öğrencilerin soyutlama süreçleri hakkında bilgi sahibi olunmasına yardımcı olacak şekilde dört uygulama etkinliği hazırlanmıştır. Daha sonra etkinlikler öğrencilere yaptırılmıştır. Bu çalışmada yarı yapılandırılmış mülakat tekniği kullanılmış olup çalışma nitel bir çalışmadır. Verilerin toplanması sürecinde gözlemlerin yanı sıra görüşmeler de yapılmıştır. Öğrenci cevapları analiz edilirken RBC+C soyutlama modelinin bilişsel eylemleri göz önünde bulundurulmuştur. Çalışma Bursa ili Kestel ilçesinde bulunan bir devlet okulunda matematik başarı seviyeleri farklı altı sekizinci sınıf öğrencisi ile yürütülmüştür. Öğrenciler seçilirken geçmiş yıllara ait matematik ders notları ve öğretmen görüşleri dikkate alınmıştır. Geçerlik ve güvenirlik kapsamında kullanılan etkinlik soruları ile ilgili uzman görüşleri alınmıştır, pilot çalışma ile gerekli düzenlemeler yapılmıştır. Çalışma sonuçlarına göre matematiksel açıdan yüksek ve orta düzeyde başarılı olan öğrencilerin bilgileri oluşturabildiği, başarı düzeyi düşük olan öğrencilerin ise araştırma kapsamında incelenen bilgiyi soyutlayamadıkları gözlenmiştir. Yapılan incelemelerde araştırmaya katılan öğrencilerde var olan ön bilgi eksikliklerinin bilgiyi oluşturmaya engel oluşturduğu görülmüştür. Öte yandan soyutlama gerçekleştirmiş öğrenciler birbirinden farklı çözümler sunmuşlar ve matematiksel başarı düzeyi yüksek öğrenciler daha kolay ve hızlı bir soyutlama gerçekleştirmişlerdir. Ayrıca öğretmenin sorduğu yönlendirilmiş soruların bilgiyi oluşturmaya olumlu etkisi gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
INVESTIGATION OF THE PROCESS OF EIGHTH GRADE STUDENTS CREATING THE KNOWLEDGE OF IDENTITIES AND FACTORING ACCORDING TO THE RBC+C MODEL The purpose of this study is to analyze the process of eighth grade students creating and structuring knowledge using the RBC+C abstraction model (recognition, use, creation and reinforcement) and to examine how the students participating in the study create or fail to create this knowledge in their minds. For this purpose, four application activities were prepared to help the students participating in the study gain knowledge about the abstraction processes. Then, the activities were made by the students. In this study, semi-structured interview technique was used and the study is a qualitative study. In addition to observations, interviews were also conducted during the data collection process. The cognitive actions of the RBC+C abstraction model were taken into consideration when analyzing student answers. The study was conducted with six eighth grade students with different mathematics achievement levels at a public school in Kestel district of Bursa. While selecting the students, previous years' mathematics course notes and teachers' opinions were taken into consideration. Expert opinions were received regarding the activity questions used within the scope of validity and reliability, and necessary adjustments were made through a pilot study. According to the results of the study, it was observed that students with high and moderate mathematical success were able to create knowledge, while students with low success levels could not abstract the information examined within the scope of the research. The examinations showed that the lack of prior knowledge of the students participating in the research hindered the creation of knowledge. On the other hand, students who had abstracted presented different solutions, and students with higher levels of mathematical success achieved easier and faster abstraction. In addition, the positive effect of guided questions asked by the teacher on creating knowledge was observed.