Alternatif yakıtlarla seyreltilmiş standart bir motor yağının viskozite değişiminin sıcaklığa bağlı incelenmesi
Investigation of temperature dependent viscosity change of a standard engine oil diluted with alternative fuels
  1. Tez No: 905365
  2. Yazar: SUALP BEKTAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ERTUNÇ TAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: kestirimci bakım, motor, makine yağı, seyreltme, karakterizasyon, predictive maintenance, engine, engine oil, dilution, characterization
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Enerji Termodinamik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
Kestirimci bakım özellikle havacılık, savunma sanayii ve ağır endüstri motorlarında yaygın bir yer bulabilir. Alternatif ve yenilenebilir yakıtların kullanılması ile motor yağının hangi seviyede ve nasıl etkileneceği de araştırılmalıdır. Bu çalışmada ağır dizel motorlarında kullanılan motor yağı standart mazot, biyodizel ve 1-Dodecene (jet yakıtı yerine) yakıtlarıyla karıştırılarak (ağırlıkça %1-2-5-7-10) seyreltilecek, fiziko-kimyasal (ilgili standartta tanımlanan parametreler) değerleri kestirimci bakım parametreleri olarak değerlendirilecektir. Sonuç olarak; standart (eurodizel), alternatif yakıt (biyodizel) ve askeri ve havacılık yakıtı kullanan tüm motorlar için motor yağının yakıta karşı göstermiş olduğu kimyasal karakterizasyonu ortaya çıkarılmış olacaktır. Motor yağının hangi noktadan sonra kullanım performansının düştüğü, hangi oranda yakıt seyrelmesinin gerçekleşebildiği, yakıt sisteminin ve yanmanın durumu gerçek zamanlı olarak tespit etmemizi sağlayacak sistemin temelini oluşturacaktır. Bu veriler kestirimci bakım kapsamındaki algoritmalarda makine öğrenimi eğitiminde kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
Predictive maintenance can be used heavily in aviation, defence industry and heavy industrial engines. How and to what degree the usage of alternative and renewable fuels effect the engine oil must be researched. In this paper engine oil used in heavy diesel engines will be diluted with diesel, biodiesel and 1-Dodecene (jet fuel substitude) fuels (1-2-5-7-10% in weight), physico-chemical (parameters from the standart values will be considered for predictive maintenance. In conclusion; the effect of standart (eurodiesel), alternative (biodiesel) and military and aviation fuels on the chemical properties of the engine oil for every engine that uses these fuels will be revealed. In this data we can see at which point the oil becomes inadequate for use because of low performance, the condition of the fuel and ignition systems. This data will be the ground work for the development of predictive maintenance algorithms and machine learning.