Campylobacter upsaliensis bakterisinin gökkuşağı alabalığı (oncorhynchus mykiss walbaum) üzerinde patojenitesi ve oluşturulan enfeksiyonun laboratuvar yönünden araştırılması
- Tez No: 90542
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEYİT AYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Balık, Hastalık, Campylobacter upsaliensis, Gökkuşağı alabalığı, Kan, Hematoloji, Biyokimya, Fish, Disease, Campylobacter upsaliensis, Rainbow Trout, Blood, Hematology, Biochemistry
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Yetiştiriciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 48
Özet
Campylobacter upsaliensis bakterisinin 1 yaşlı gökkuşağı alabalığı üzerinde intramüskûler enjeksiyon yapılarak denenen patojenite testi sonunda değişik sayıdaki bakteri ile enfekte edilen gruplarda % 62.5 ile % 87.5 arasında ölümler gözlenmiştir. Enfekte balıkların böbrek, solungaç ve karaciğerinde 5.79x 1010 - 4.89x 1012 arasında patojen bakteri izole edilmiştir. Enfekte balıklarda klinik olarak solungaç, yüzgeç,karaciğer ve bağırsağında önemli belirtiler görülmüştür. Enfeksiyon balıkların hematokrit seviyesi, eritrosit sayısı, serum kolesterol, trigliserit, albumin ve toplam protein seviyelerinde önemli azalmalara sebep olmuştur. Kan lökosit sayısında ise önemli değişmeler gözlenmemiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Pathogenicity of Campylobacter upsaliensis was tested by intramuscular injection using lyear- old - rainbow trout (Oncorhynchus mykiss), and artifically infection caused mortalities between 62.5 % - 87. 5^% in infected fish groups. Clinical signs were observed in gill, fins, liver, kidney and intestine of infected fish. Campylobacter upsaliensis was isolated between 5-79x 1019 - 4.89x 1012 c.f.ur / g from gill, liver and kidney, of infected fish. Serum cholesterol, triğlyseride,albumin, toplam protein levels, hematocrit values and erythrocyte number in blood of infected fish were significantly decreased. Leucocyte number was not significantly decreased. Leucocyte number was not significantly different between the infected and healthy fish groups.