Çanakkale şartlarında farklı ekim zamanlarının bazı ekmeklik buğday çeşitlerinde dane verimi ve bazı verim öğelerine etkisi
- Tez No: 90541
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET GÖKKUŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Ekmeklik buğday, çeşit, ekim zamam, dane verimi, verim öğeleri, Winter wheat, cultivar, sowing date, grain yield, yield components
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
oz Çanakkale ekolojik şartlarında 1997/98 yetiştirme döneminde yürütülen bu çalışmada, 4 ekmeklik buğday çeşidi (Gönen, Kate A-l, Pehlivan ve Saraybosna), 4 farklı zamanda (20 Eylül, 10 Ekim, 30 Ekim ve 20 Kasım), bölünmüş parseller deneme desenine göre 4 tekerrürlü olarak ekilmiş ve yüksek dane verimi için en uygun ekim zamam tespit edilmiştir. Denemede elde edilen sonuçlara göre, verim ve verim öğeleri üzerine ekim zamanlarının etkileri çeşitlere göre farklı ve önemli olmuştur. En yüksek dane verimi (450.0 kg/da) 20 Kasım tarihli ekimde Gönen çeşidinde elde edilmiştir. Sonuç olarak, Çanakkale şartlarında buğday ekimi için en uygun zamanın 10 Ekimden 20 Kasıma kadar ki dönem olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
n ABSTRACT This research conducted during 1997/98 under the ecological conditions of Çanakkale was carried out in order to determine the most suitable date of four different winter wheat (Gönen, Kate A-l, Pehlivan and Saraybosna), for obtaining the highest grain yield. For this, four different sowing times (20 September, 10 October, 30 October and 20 November) were tested and split plots design was used with four replications. According to the results obtained from the research, the effects of sowing date of varieties on yield and yield components were different and significant. The highest grain yield was obtained 450.0 kg/da for Gönen variety in sowing date of 20 November. As a result, the most suitable sowing date of wheat under the ecological conditions of Çanakkale was from 10 October to 20 November.