Pseudomonas elongata bakterisinin sazan balığında (cyprinus carpio L.) patojenitesi ve enfeksiyonun tedavi metodlarının araştırılması
  1. Tez No: 90543
  2. Yazar: NEJDET GÜLTEPE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Balık, hastalık, sazan, Pseudomonas elongata, Campylobacter upsaliensis, biyolojik mücadele, tedavi - -- - - ? ?. ? -???* ?-- ıı l-al, üM'.U' Ll^u^J iiiiJJ/ üm^miâÂMGîi mimim, Fish, disease, carp, Pseudomonas elongata, Campylobacter upsaliensis, biological control, treatment
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Yetiştiriciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 50
Özet
oz Hasta sazan balıklarından izole edilen Pseudomonas elongata bakterisinin, intramüsküler enjeksiyonla sağlıklı sazan balıklan üzerinde patojenite testi yapılmıştır. Oluşturulan enfeksiyon; balıkların deri renginde değişmeler, ağızda, operkulumda ve yüzgeçlerde deformasyonlar, gözde katarakt, solungaçlarda solgunluk, böbrek, dalak, bağırsak ve karaciğerde önemli klinik anormallikler oluşturmuştur. Bakteriye karşı Kloramim T'nin MIC (minimum inhibitor konsantrasyon)^ 10 ug/ml, Baytril'in MICu 5 ul/ml olarak bulunmuştur. Bakteriye antibiyogram testi de uygulanmıştır. Enfeksiyonun tedavisinde Kloramin T dezenfeksiyonu ile birlikte oral olarak Baytril uygulanmış en başarılı metod olarak gözlenmiştir. Rekabetçi bakteri Campylobacter upsaliensis, enfeksiyonu tedavide sınırlı basan sağlamıştır. Enfeksiyondan ölen balıkların değişik organlarından ortalama 1.55 1x1 010 c.f.u./g Pseudomonas elongata izole edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Pseudomonas elongata was isolated from naturally infected carp (Cyprinus carpio L.), and its patogenicity was tested by intramuscular infection using healty carp. The experimental infection caused degeneration in mouth, operculum and fin, changes in pigmentation of skin, cataract in eyes, pale of gills, abnormalities in kidney, spleen, liver and intestine. Bacterial isolate was tested to determine sensitivity againts chemotherapeutants. Minimum inhibitory concentrations (MIC's) of Chloramine T and Baytril were 10 ug/ml and 5 ul/ml, respectively. In the therapeutic applications, oral applications of Baytril and disinfections with Chloramine T controlled the enfection. Success of treatment by using competiton bacterium, Campylobacter upsaliensis, was isolated awerage 1.551xl010 c.f.u./g from organs of the death infected fish.