Hepatit B hastalarında klinik ile interferon yolağı genlerinin ilişkisinin değerlendirilmesi
Assessment of the relationship between clinical condition and interferon pathway genes in Hepatitis B patients
  1. Tez No: 905441
  2. Yazar: ÇİSEM ÇINAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ESRA ARSLAN ATEŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji, Genetik, Infectious Diseases and Clinical Microbiology, Genetics
  6. Anahtar Kelimeler: Hepatit B, Kronik hepatit B, IFN, ISG, HBV, Hepatitis B, Chronic hepatitis B, IFN, ISG, HBV
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
  10. Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Genetik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Amaç: Dünya çapında önemli bir halk sağlığı sorunu olan kronik hepatit B enfeksiyonun, bu hastalarda etkili bir antiviral yanıt oluşmaması ve interferon (IFN) yapımında yetersizlik gibi bazı genetik faktörlerin kronikleşmeye katkıda bulunabileceği belirtilmiştir. Çalışmamızda, interferon sinyal ileti yolunun kronik hepatit B hastalarındaki regülasyonunu belirlemek, hastalar arasındaki farklı klinik prezantasyona katkısı olup olmadığını araştırmak ve interferon imza testi skorunun klinik anlamını değerlendirmek amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya kronik hepatit B enfeksiyonu olan 62 hasta ve 12 sağlıklı kontrol dahil edildi. IFIT1, IFI27, RSAD2, STAT1, MX1, LY6E gen anlatım düzeyleri eş zamanlı kantitatif polimeraz zincir reaksiyonu ile ölçüldü ve Z skoruna dayalı standardize IFN skoru hesaplandı. Hastalar viral yüke göre 2 gruba ayrıldı. Bulguların klinik ile ilişkisi değerlendirildi. Bulgular: Hastalarda IFIT1, IFI27 ve RSAD2 gen anlatımlarının kontrollere göre anlamlı derecede düşük, STAT1, MX1 ve LY6E gen anlatımlarının ise yüksek olduğu görüldü. STAT1, MX1 ve LY6E gen anlatımları, viral yükü fazla olan erkek ve viral yükü az olan kadın hastalarda anlamlı yüksek tespit edildi. Yüksek ALT ve AST düzeyleri, hepatosteatoz varlığı ve biyopside yüksek HAİ skorunun bulunması durumlarında gen anlatımlarının farklılık gösterdiği tespit edildi. Düşük IFN imza skorunun ise ALT yüksekliği, total bilirubin yüksekliği, düşük nötrofil sayısı ve nötrofil-lenfosit oranı (NLO) ile ilişkili olduğu saptandı. Sonuç: Kronik hepatit B hastalarında zayıf immün yanıt ve disregüle interferon yanıtı prognostik önem taşımaktadır. Bu çalışmada elde edilen veriler, ISG'lerin ve IFN imza skorunun hastaların izleminde karaciğer hasarı gelişiminde önemli bir öngördürücü belirteç olabileceği ortaya koyulmuştur.
Özet (Çeviri)
Aim: Chronic hepatitis B infection is an important public health problem worldwide. It has been reported that some genetic factors such as lack of an effective antiviral response and inadequate interferon (IFN) production may contribute to chronicity in these patients. In our study, we aimed to determine the regulation of the interferon signaling pathway in chronic hepatitis B patients, investigate whether it contributes to the differing clinical presentations among patients and evaluate the clinical significance of the interferon signature test. Material and Method: The study included 62 patients with chronic hepatitis B infection and 12 healthy controls. The expression levels of the genes IFIT1, IFI27, RSAD2, STAT1, MX1, and LY6E were measured via real-time quantitative polymerase chain reaction (qPCR), and a standardized IFN score based on the Z-score was calculated. Patients were divided into two groups based on viral load and the clinical relevance of the findings was evaluated. Results: Gene expressions of IFIT1, IFI27 and RSAD2 were significantly lower and STAT1, MX1, and LY6E gene expressions were higher in patients compared to controls. STAT1, MX1 and LY6E gene expressions were significantly higher in male patients with high viral load and in female patients with low viral load. Gene expressions were also varied in the presence of high AST, ALT levels, hepatosteatosis, and a high HAI score on biopsy. Low IFN signature score was found to be associated with elevated ALT level, elevated total bilirubin level, low neutrophil count and neutrophil to lymphocyte ratio (NLR). Conclusion: Poor immune response and dysregulated interferon response have prognostic significance in chronic hepatitis B patients. The data obtained in this study revealed that ISGs and IFN signature score may be important predictive markers for the development of liver injury in the follow-up of hepatitis B patients.