Çanakkale Boğazı yengeçleri (brachyura) üzerine bir araştırma
  1. Tez No: 90547
  2. Yazar: E. ŞANVER ÇELİK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA PALAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Crustacea Decapoda, Brachyura, taxonomy, morphology, Dardanelles
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Temel Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
ÖZET Bu araştırma, 1998-1999 yıllan arasında Çanakkale Boğazı'nda yürütülmüştür. Araştırmada 5 istasyon seçilmiş ve seçilen istasyonlardan 0-90 m derinliğe kadar alandan trol uzatma dip ağlan, algarna, SCUBA ve ABC dalıcısı kullanılarak aylık örnekleme yapılmıştır. Örnekler deniz suyu ile hazırlanmış %5'lik formol içinde muhafaza edilmiştir. Araştırma bölgesinden toplanan örnekler, önce makroskobik daha sonra binoküler mikroskopla mikroskobik olarak incelenmiştir. Örneklerin morfolojik ve anatomik özelliklerinin incelenmesi, literatür bilgileri ile mukayesesi ve tayinleri sonucunda Çanakkale Boğazı'nda 4 seksiyon, 1 1 familya, 17 genusa ait 19 tür tespit edilmiştir. Bu türler şunlardır : Lîocarcimıs depurator (Linnaeus, 1758), Liocarcinus holsalııs (Fabricius, 1798), Carcinus aestuarii Nordo, 1847, Eriphia verrucosa (Forskal, 1775), Pilumnus hirtellus (Linnaeus, 1761), Xanlho poressa (Olivi, 1792), Pachygrapsus marmoratııs (Fabricius, 1787), Goneplax rhomboides (Linnaeus, 1758,), Pinnotheres pisum (Linnaeus, 1767), Dromia personala (Linnaeus, 1758), Medorippe lanala (Linnaeus, 1767), Calappa granulata (Linnaeus, 1758), Ilia nucleus (Linnaeus, 1758), Inachus dorsettensis (Pennant, Mil), Macropodia roslrata (Linnaeus, 1761,), Macropodia longiroslris (Fabricius, 1775), Maja crispata Risso, 1827, Pisa tetraodon (Pennant, 1777), Parthenope angulifrons Latreille, 1825. Ayrıca bu türlerin ayrıntılı olarak anatomik ve morfolojik özellikleri fotoğraflarla tanımlanmış ve türlerin bulunduklan istasyonlar belirtilmiştir. Anahtar Kelimeler : Crustacea Decapoda, Brachyura, taksonomi, morfoloji, Çanakkale Boğazı.
Özet (Çeviri)
n SUMMARY Bottom materials employed in this study were collected in 5 stations chosen in the Dardanelles. Collecting was carried out from the depths, ranging between 0-90 m, by using trawl, dredge, fishing net, SCUBA and ABC diver during 1 year between 1998-1999. The samples were fixed and preserved in 5 % formalin prepared in marine water. The specimens were first examined the macroscobic and then microscobic under the light of binocular microscope by own research. Then, the specimens rewieved in systematic order, under actualized scientific nomenclature, according to literature records and the data obtained. At the end of the study, it was established that 19 species belonging to 4 section, 1 1 families and 17 genera occur in the Dardanelles. These species are as follows : Liocarcinus depurator (Linnaeus, 1758), Liocarcinus holsatus (Fabricius, 1798), Carcinus aestuarii Nordo, 1847, Eriphia verrucosa (Forskal, 1775), Pilumnus hirlellus (Linnaeus, 1761), Xantho poressa (Olivi, 1792), Pachygrapsus marmoratus (Fabricius, 1787), Gomplax rhomboides (Linnaeus, 1758^, Pinnotheres pisum (Linnaeus, 1767), Dromia per sonata (Linnaeus, 1758), Me dorippe lanata (Linnaeus, 1767), Calappa granulata (Linnaeus, 1758), Ilia nucleus (Linnaeus, 1758), lnachus dorse llensis (Pennant, 1777), Macropodia roslrala (Linnaeus, 176V, Macropodia Umgirostris (Fabricius, 1775), Maja crispata Risso, 1827, Pisa lelraodon (Pennant, 1777), Parthenope angulifrons Latreille, 1825. Detailed anatomical and morphological characteristics of species, have been illustrated with photograps and their present localities have been recorded.