Farklı partikül ve formdaki karma yemlerin bir örneklik ve performansına etkisi
A Research on the influences of the different particul sizes to the mixing uniformity and broiler fattening performances
  1. Tez No: 90552
  2. Yazar: N. HÜLYA ÖZDEMİR BABER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MURAT ZİNCİRLİOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Broiler, particle see, mash feed, pelleted feed, mixing uniformity, grinding ii
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
ÖZET Doktora Tezi FARKLI PARTİKÜL VE FORMDAKİ KARMA YEMLERİN BİR ÖRNEKLİK VE BESİ PERFORMANSINA ETKİSİ Nadide Hülya ÖZDEMİR BABER Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Zootekni AnabOim Dalı Danışman:ProfJ>r.Murat ZİNCİRLİOĞLU Jüri: Prof. Dr. Murat ZİNCİRLİOĞLU Prof.Dr.Oktay YAZGAN Prof.Dr.Ö.Faruk ALARSLAN Bu araştırmada, 2, 4, 4> 6 ve 8 mm elekler kullanılarak öğütülmüş mısır-soya temeline dayalı karma yemlerin ortalama partikfil büyüklüğü ve karışım üniformiteleri belirlenerek bu yemlerin ince ve pelet formlarının etlik piliçlerin 6 haftalık besi sonrası performans üzerine etkileri araştırılmıştır. 4> 2, $ 4, 4> 6 ve 4> 8 mm olan eleklerde ortalama partikül büyüklüğü aritmetiksel olarak 0.60-0.63 mm, 0.95-0.98 mm, 0.93-0.98 mm ve 1.22- 1.25 mm; geometrik olarak 0.52-0.58 mm, 0.91-0.93 mm, 0.90-0.95 mm ve 1.00-1.22 mm arasında bulunmuştur. Aynı yemlerde karışım üniformitesini belirlemek üzere yapılan tuz analizi sonucunda bulunan varyasyon katsayıları (%) sırasıyla; 8.77- 10.47, 5.02-6.85, 5.25-7.11 ve 9.62-10.46 arasındadır, örneklerde ham kül için varyasyon katsayıları (%) 4.79-5.55, 3.56-3.92, 4.07-4.23 ve 4.79-5.32 olarak bulunmuştur. Ham kül ve tuz değerleri arasındaki korrelasyon katsayısının önemsiz olması nedeniyle ham kül sonuçlanndaki varyasyonun üniformitenin bir ölçüsü olmayacağına karar verilmiştir. Deneme sonunda 2, $ 4, $ 6 ve $ 8 mm olan eleklerde öğütülmüş yemlerin ince formunu tüketen gruplarda canlı ağırlık (g) sırasıyla (ortalama±standart sapma) 1796.97±3.46, 1911.5413.82, 1916.8713.26, 1944.4512.69, pelet formunu tüketen gruplarda sırasıyla 1918.6414.17, 1990.0313.82, 1992.6913.88, 1991.6313.55 olarak bulunmuştur. Bu gruplarda canlı ağırlık artışı (g) sırasıyla 1756.8013.58, 1871.4014.06, 1876.9213.41, 1904.4712.23 ve 1875.4214.57, 1949.9213.79, 1952.8313.91, 1934.6718.33; yem tüketimi (g) 3784.50113.62, 3778.39i7.94, 3822.9816.56, 4089.9614.94 ve 3905.4616.39, 3931.6317.66, 3963.4216.60, 4143.6917.86; yem değerlendirme 2.1510.01, 2.0210.01, 2.0410.01, 2.1510.01 ve 2.0810.01, 2.0210.01, 2.0310.01, 2.1410.01 olarak saptanmıştır. Pelet yemde canlı ağırlık (CA), canlı ağırlık artışı (CAA) ve yem tüketimi (YT) ince yemden daha yüksek bulunmuştur (p 6 ve 8 mm olan eleklerde ince yemden daha iyi bulunmuştur (p 4 mm için aralarında istatistik önemli farklılık bulunmamıştır (p>0.05). İnce yemde en kötü yem değerlendirme 4> 2 ve $ 8 mm olan eleklerde saptanmıştır. $ 4 ve 4> 6 mm için aralarındaki farklılık istatistik olarak önemli bulunmamıştır (p>0.05). Pelet yemde en kötü YD 2 mm olan elekte saptanmıştır. İncelenen tüm kriterler dikkate alınarak pelet yemin ince yemden daha avantajlı olduğu sonucuna varılmış ve her iki yem formu içinde 4> 4 ve 4> 6 mm olan elekler önerilmiştir. 1999,114 sayfa Anahtar Kelimeler. Etlik piliç, partikül büyüklüğü, ince yem, pelet yem, karışım üniformitesi, öğütme
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph-D. Thesis A RESEARCH ON THE INFLUENCES OF THE DIFFERENT PARTICUL SIZES TO THE MIXING UNIFORMITY AND BROILER FATTENING PERFORMANCES Nadide HQlya ÖZDEMİR BABER Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Animal Science Supervisor: Prof.Dr. Murat ZINCtRLIOGLU Jury: ProtDrAf urat ZTNCIRLtOGLU Prof.Dr.Oktay YAZGAN Prof.Dr.0 Jaruk ALARSLAN In this study, by determining the particle sizes of mixed feeds based on ground corn-soybean by using $2, 4> 4, 6 and 4> * mm screen sizes and mixing uniformity, the effect of these feed's mash and pelleted forms on the broiler fattening performance was researched. Fattening period was six weeks. In the 4>2, 4> 4, 4> 6 and ? * mm screens, the particle sizes were changed between 0.60-0.63 mm, 0.95- 0.98 mm, 0.93-0.98 mm and 1.22-1.25 arithmetically, 0.52-0.58 mm, 0.91-0.93 mm, 0.90-0.95 mm and 1.00-1.22 mm geometrically. The variation coefficients, as a result of salt test made for determination the mixing uniformity of the same feed, were found between (%) 8.77-10.47, 5.02- 6.85, 5.25-7.11 and 9.62-10.46. In the samples, the variation coefficients of crude ash were found (%) 4.79-5.55, 3.56-3.92, 4.07-4.23 and 4.79-532. It was decided that the variation in the crude ash results is not a criterion for uniformity because of unimportant correlation coefficient between crude ash and salt values. At the end of study, the live weights (g), in the groups which consumed mash feed ground through $2, ^ 4, ^ 6 and $ 8 mm screens were (meanlSD) 1796.9713.46, 1911.5413.82, 1916.8713.26, 1944.4512.69 and the live weights of the groups which consumed pelleted feed, were found 1918.6414.17, 1990.0313.82, 1992.6913.88, 1991.6313.55. In these groups live weight gains (g), were found 1756.8013.58, 1871.4014.06, 1876.9213.41, 1904.4712.23 and 1875.4214.57, 1949.9213.79, 1952.8313.91, 1934.6718.33; feed consumptions (g), were found 3784.50113.62, 37783917.94, 3822.9816.56, 4089.9014.94 and 3905.4616.39, 3931.6317.66, 3963.4216.60,4143.6917.86; feed conversion ratios were found 2.1510.01, 2.0210.01, 2.0410.01, 2.1510.01 and 2.0810.01, 2.0210.01, 2.0310.01, 2.1410.01. In the pelleted feed, live weight (L\V) live weight gain (LWG) and feed consumption (FC) were higher than the mash feed (p 2, 4> 6 and 4> 8 mm, feed conversion ratios were determined better than mash feed's (p 2 mm screen, there was no statistically significant difference between feed forms (p>0.05). In the mash feed, the worst feed conversion was determined in ^ 2 and 4> 8 mm screens. While there was no statistically significant difference between $ 4 and 0.05). For pelleted feed, the worst FC was determined in 2 mm screen. Considering all the criterias, pelleted feed has more advantages comparing with the mash feed and for both feed forms 4> 4 and $ 6 mm screen sizes are suggested. 1999, 114 pages