Bazı antimikrobiyal ajanların endoparazitoid pimpla truionellae L. (hymenoptera: ichneumonidae)'nın yaşama, gelişimi ve total protein sentezine etkileri
Effects of some antimicrobial agents on survival development and total protein synthesis of the endoparasitoid pimpla turionellae L. (hymenoptera: ichneumonidae)
- Tez No: 90555
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞEVKİ YAZGAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Endoparazitoid, antimikrobiyal ajanlar, yaşama, gelişim, total protein, Pimpla turionellae, Endoparasitoid, antimicrobial agents, survival, development, total protein, Pirnpla turionellae. IV
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
ÖZET Doktora Tezi BAZI ANTİMİKROBİYAL AJANLARIN ENDOPARAZİTOİD PIMPLA TURIONELLAEL. (HYMENOPTERA:ICHNEUMONIDAE)'NIN YAŞAMA, GELİŞİMİ VE TOTAL PROTEİN SENTEZİNE ETKİLERİ Kemal BÜYÜKGÜZEL Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Şevki YAZGAN Jüri: Prof. Dr. Şevki YAZGAN Prof. Dr. Ccvat AYVALI Prof. Dr. Atilla YANLKOĞLU Endoparazitoid hymenopter türü, Pimpla turioneüae L. kimyasal yapısı bilinen sentetik besin ortamlarında aseptik şartlarda beslenerek farklı yapı ve etkiye sahip olan antimikrobiyal ajanlardan penisillin, streptomisin, rifampisin, tetrasiklin hidroklorür, kloramfenikol, critromisin, linkomisin hidroklorür, sefradin monohidrat, trimetoprim, nistatin, metil p-hidroksibenzoat, sikloheksimid ve sodyum benzoatın böceğin yaşamı, gelişimi ve pup devresinde sentezlenen total protein miktarına tek başlarına ve kombinasyon halinde etkileri incelendi. Bu etkiler denenen antimikrobiyal ajanın çeşidine, miktarına ve besinde tek başına veya kombinasyon halinde bulunmasına göre değişmektedir. Bu ajanların etkileri çoğunlukla larva sonrası devrelerde ortaya çıkmaktadır. Böcek, larval devredebunların çeşidine ve miktarına büyük ölçüde tolerans göstermektedir. Bu ajanlar tek başlarına larval devrede sadece gelişimi kombinasyon halinde ise yaşamayı da etkilemektedir. Bunlar tek başlarına larval evre sonrasındaki yaşama ve gelişimi olumsuz yönde etkilemekte iken ikili kombinasyon halinde nistatin - metil p- hidroksibenzoat kombinasyonu hariç yaşamayı olumsuz gelişimi ise olumlu yönde etkilemektedir. Penisillin-rifampisin-nistatin dışındaki diğer üçlü kombinasyonlar yaşama ve gelişimi etkilememektedir. Denenen ajanlardan penisillin, streptomisin, rifampisin, tetrasiklin hidroklorür, linkomisin hidroklorür, metil p-hidroksibenzoat, sikloheksimid ve sodyum benzoat böceğin total protein miktarını artırmakta, nistatin ise düşürmektedir. Nistatinin metil p-hidroksibenzoat veya sikloheksimid ile oluşturduğu bazı ikili kombinasyonlar da total protein miktarını düşürmektedir. Nistatin ve metil p- hidroksibenzoattan oluşan ikili antifungal kombinasyonuna penisillin veya streptomisin ilavesi total protein miktarını artırırken, penisillin ve streptomisinden oluşan ikili antibiyotik kombinasyonuna metil p-hidroksibenzoat ilave edilmesi ise bu miktan düşürmektedir. 1999, 83 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph.D. Thesis EFFECTS OF SOME ANTIMICROBIAL AGENTS ON SURVIVAL, DEVELOPMENT AND TOTAL PROTEIN SYNTHESIS OF THE ENDOPARASITOIDP/A//»L4 TURIONELLAEU (HYMENOPTERA: ICHNEUMONIDAE) Kemal BÜYÜKGÜZEL Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Biology Supervisor: Prof. Dr. Şevki YAZGAN Jury: Prof. Dr. Şevki YAZGAN Prof. Dr. Cevat AYVALI Prof. Dr. Atilla YANIKO?LU The effects of some antimicrobial agents that have different structure and mode of action, such as penicillin, streptomycin, rifampicin, tetracycline hydrochloride, chloramphenicol, erythromycin, lincomycin hydrochloride, cephradine monohydrate, trymethoprim, nystatin, methyl p-hydroxybenzoate, cycloheximide, sodium benzoate, on survival, development and amount of total protein synthesized at pupal stage of the hymenopterous endoparasitoid, Pimpla turioneUae L., were investigated alone and in combination by rearing the larvae aseptically on chemically-defined synthetic diets. These effects varied according to the their kind, amount and to the type of diet which contained them either alone or ntin combination. The agents tested exerted their effects mostly during post-larval development The larvae showed a wide tolerance to both the kind and amount of the agents. When tested alone they affected only larval development but in combination they affected survival as well. The post-larval development and survival were negatively affected by the diets contained agents alone. Diets with binary combinations, except nystatin - methyl p-hydroxybenzoate, had negative effects on survival but positive effects on development during post-larval stages. Except penicillin-rifampicin-nystatin, other ternary combinations had no significant effects on survival and development of the insect. The total protein amount of the insect was increased by penicillin, streptomycin, rifampicin, tetracycline hydrochloride, lincomycin hydrochloride, methyl p- hydroxybenzoate, cycloheximide and sodium benzoate, while it was decreasing by nystatin. Some binary combinations of nystatin with methyl p-hydroxybenzoate or cycloheximide also decreased the amount of total protein. Addition of penicillin or streptomycin to an antifungal binary combination contained nystatin and methyl p-hydroxybenzoate increased the amount of total protein but addition of methyl p-hydroxybenzoate to an antibiotic combination contained penicillin and streptomycin, decreased the amount of total protein. 1999, 83 pages