Türkiye'de hanehalkı tüketim harcamalarının arabuluculuk analizi ile araştırılması
Researching the household consumption expenditures in Turkey with mediation analysis
  1. Tez No: 905554
  2. Yazar: TARIK UÇAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERKAN OKTAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonometri, İşletme, Econometrics, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Arabuluculuk Analizi, Lineer Regresyon Analizi, Hanehalkı Geliri, Hanehalkı Tüketim Harcamaları, İnternet Alışveriş Sıklığı, Mediation Analysis, Linear Regression Analysis, Household Income, Household Consumption Expenditures, Internet Shopping Frequency
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ekonometri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Arabuluculuk analizi, bağımsız değişkenin bağımlı bir değişkeni etkilemesi durumunda bir aracı değişkenin sürecin belirgin bir öğesi olduğunu varsayar. Araştırmacı arabulucu aracılığıyla bağımsız değişkenin bağımlı değişken üzerindeki dolaylı veya direk etkisini araştırır. X'in Y'yi etkilemesi durumunda bu etkiyi arabulucu değişken yardımıyla açıklamaya çalışır. Bu tez çalışmasında; arabuluculuk analizin varsayımları, arabuluculuk analizinin uygulaması ve lineer regresyon analizine göre üstünlükleri araştırılmıştır. Hanehalkı bütçe anketi verileri ayrıştırılarak hane veri seti, fert veri seti ve tüketim harcaması veri seti oluşturulmuştur. Elde edilen 11521 hanehalkı verisine hem arabuluculuk analizi ve hem de lineer regresyon analizi uygulanmıştır. Araştırma kapsamında arabuluculuk analizi ve lineer regresyon analizinin yanı sıra, bazı temel istatistik göstergeler ve lineer korelasyon katsayıları hesaplanmıştır. Verileri analiz etmede IBM SPSS 26 programı kullanılmıştır. Bununla birlikte arabuluculuk testleri için Hayes'in Process eklentisinden yararlanılmıştır. Hanehalkı verilerine uygulanan arabuluculuk analizi vasıtasıyla hanehalkı gelirinin hanehalkı internet alışveriş sıklığıyla anlamlı bir şekilde ilişkili olduğu tespit edildiği gibi, hanehalkı gelirinin hanehalkı yaşıyla da anlamlı bir şekilde ilişkili olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Mediation analysis assumes that a mediator variable is a distinct element of the process when an independent variable affects a dependent variable. The researcher investigates the indirect or direct effect of the independent variable on the dependent variable through the mediator. In the case of X affecting Y, the mediator variable tries to explain this effect. In this study; the assumptions of mediation analysis, the application of mediation analysis and its advantages over linear regression analysis were investigated. Household budget survey data were separated to create a household data set, an individual data set and a consumption expenditure data set. Both mediation analysis and linear regression analysis were applied to the 11521 household data obtained. In the scope of the research, in addition to mediation analysis and linear regression analysis, some basic statistical indicators and linear correlation coefficients were calculated. IBM SPSS 26 program was used to analyze the data. In addition, Hayes' Process add-on was used for mediation tests. Through mediation analysis applied to household data, it was determined that household income was significantly associated with household internet shopping frequency, and household income was also significantly associated with household age.