The health and nutritional status of pregnant women based in rural Idleb in 2020
2020 yılında kırsal İdlib'de yaşayan gebe kadınların sağlık ve beslenme durumu
- Tez No: 905553
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NİMETCAN MEHMET ORHUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Sağlığı, Public Health
- Anahtar Kelimeler: Anne sağlığı, beslenme durumu, kırsal İdlib, çatışma, yerinden edilme, sağlık hizmetlerine erişim, Maternal health, nutritional status, rural Idlib, conflict, displacement, healthcare access
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Halk Sağlığı Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Politikaları ve Küresel Sağlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi 2020 YILINDA KIRSAL İDLİB'DE YAŞAYAN GEBE KADINLARIN SAĞLIK VE BESLENME DURUMU BASEM ZOUHAIR SHAHER Tez Danışmanı Doç. Dr. Nimetcan Mehmet ORHUN Giriş: Bu araştırma, 2020 yılında çatışma ve yerinden edilme koşullarının yaşandığı Suriye'nin İdlib kentinde kadınların sağlık ve beslenme durumunu incelemektedir. Çalışmanın amacı, sağlık risklerini ve beslenme eksikliklerini değerlendirmek, sağlık hizmetlerinin erişilebilirliğinin etkisini araştırmak ve yerleşik ile ve yerinden edilmiş hamile kadınların koşullarını karşılaştırmaktır. Yöntem: Çalışma, 2020 yılında Suriye'nin İdlib kentinde, kamplarda ve kamp dışında yaşayan toplam 15.998 kadını kapsamaktadır. Veri toplamak amacıyla iki değişkenli istatistikler kullanan anketler ve saha araştırmaları gerçekleştirilmiştir. Statü, sağlık riskleri ve sağlık hizmetlerine erişim gibi faktörleri araştırarak bu grubun karşılaştığı zorlukları anlamayı hedefledik. Bulgular; ankete katılan kadınların %10,2'sinin akut malnütrisyon yaşadığını ve en yüksek oranların 18-25 yaş arası kadınlarda görüldüğünü ortaya koymuştur. Kadınların %86'sının yerinden edilmiş kişiler (IDP'ler) olduğu ve kamp sakinlerinin sadece %14,3'ünün besin takviyelerine erişebildiği belirlenmiştir. Özellikle, kadınların %36'sı yorgunluk, baş dönmesi ve karın rahatsızlığı yaşarken, %28'i herhangi bir sağlık sorunu bildirmemiştir. Düzenli kontrollerin bildirilen sağlık sorunlarıyla ilişkili olmasına rağmen, bu kontroller ile maternal anemi vakaları arasında bir bağlantı bulunamamıştır. Sonuç: Çalışma, özellikle 18-25 yaş arasındaki yerinden edilmiş kadınların %10,2'sinin akut malnütrisyon yaşadığını ortaya koymuştur. Besin takviyelerine sınırlı erişim bu durumu daha da kötüleştirmektedir. Sağlık sorunları yaşamı tehdit etmese de, hem kadınların hem de bebeklerinin refahını olumsuz etkileyebilir. Yaygın semptomlar arasında yorgunluk, baş dönmesi ve karın rahatsızlığı yer almaktadır. kontroller ile maternal anemi vakaları arasında bir bağlantı bulunamamıştır; bu da sağlık sonuçlarının iyileştirilmesi için geliştirilmiş beslenme desteğinin gerekli olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master's Thesis THE HEALTH AND NUTRITIONAL STATUS OF PREGNANT WOMEN BASED IN RURAL IDLEB IN 2020 BASEM ZOUHAIR SHAHER Thesis Supervisor Assoc. Prof. Dr. Nimetcan Mehmet ORHUN Background: During 2020, a year of conflict and displacement, in Idlib, Syria this research delves into the health and nutrition of women. The aim of the study was to assess health risks and nutritional deficiencies, evaluate the impact of healthcare service availability, and compare the conditions of resident and displaced pregnant women. Method: The study in 2020 involved 15,998 women residing in Idlib, Syria both within camps and outside. We utilized questionnaires and field surveys employing bivariate statistics to collect data. By exploring factors such as status, health risks and healthcare accessibility we aimed to understand the difficulties encountered by this group. Result: The findings revealed that 10.2% of the surveyed women experienced acute malnutrition, with the highest levels observed among those aged 18 to 25 years. Notably, 86% of the women were displaced persons (IDPs), and only 14.3% of camp residents had access to nutritional supplements. Specifically, 36% of the women experienced fatigue, dizziness, and abdominal discomfort, while 28% reported no health problems. Despite regular check-ups being associated with reported health concerns, there was no association found between these check-ups and cases of maternal anemia. Conclusion: the study found that 10.2% of women, particularly those aged 18 to 25 and displaced, suffer from acute malnutrition. Limited access to nutritional supplements exacerbates this issue. Health problems, while not life-threatening, could negatively impact both women and their babies. Common symptoms include fatigue, dizziness, and abdominal discomfort. No link was found between check-ups and maternal anemia, suggesting that enhanced nutritional support is essential for improving health outcomes.