P-kumarik asit'in olası analjezik etkilerinin In Vitro patch clamp yöntemi ile değerlendirilmesi
Investigation of the possible analgesic effects of P-kumaric acid using the In Vitro patch clamp method
  1. Tez No: 905633
  2. Yazar: ŞENAY CAKOVA
  3. Danışmanlar: DR. FEYZA ALYU ALTINOK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Ağrı, Dorsal kök ganglionları, Yama kenetleme tekniği, p-kumarik asit, Pain, Dorsal Root Ganglion, Patch Clamp technique, p-Coumaric acid
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmakoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
Ağrı hayatta sık yaşanıp farklı nedenlerden ortaya çıkan ve hayat kalitesini düşüren bir semptom türüdür. Çeşitli tedavi yöntemleri mevcuttur fakat doğal kaynaklı ve yan etkileri daha az olan yeni farmakoterapi yöntemleri bulmak için araştırmalar yoğun bir şekilde devam etmektedir. Bu tezde de p-kumarik asidin bilinen antienflamatuvar, antioksidan gibi etkilerinin oluşturduğu etki profiline, olası analjezik etkilerinin değerlendirildiği bir çalışmanın rapor edilmesi amaçlanmıştır. Bu doğrultuda primer dorsal kök gangliyon hücreleri üzerinde yama kenetleme yönteminin tüm hücre konfigürasyonu ile deneyler gerçekleştirilerek p-kumarik asidin K+ akımları üzerindeki olası etkileri değerlendirilmiştir. Nöronların uyarıldığı depolarize voltaj aralığında ve gecikmeli doğrultucu K+ akımında 100 μM p-kumarik asit uygulaması sonucu inhibisyon gözlenmiştir. Bu bulgular, nöronun uyarılabilirliği üzerinde düzenleyici etkilere işaret etmektedir. Ağrı iletiminde temel taşlardan biri olan DRG'ler üzeride gözlenen bu durum, olası analjezik etkiyi ön plana çıkartmaktadır. Bu çalışmanın sonucu, p-kumarik asit ve türevlerinin ağrı çalışmalarında değerlendirilmesi gerekliliğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Pain is a type of symptom that is experienced frequently in life, occurs for different reasons and reduces the quality of life. Various treatment methods are available, but research continues intensively to find new pharmacotherapy methods that are natural in origin and have fewer side effects. In this thesis, it is aimed to report a study evaluating the effect profile of p-coumaric acid's known anti-inflammatory and antioxidant effects and its possible analgesic effects. In this direction, experiments were carried out with the whole cell configuration of the patch clamp method on primary dorsal root ganglion cells and the possible effects of p-coumaric acid on K+ currents were evaluated. Inhibition with 100 μM p-coumaric acid was observed in the depolarizing voltage range at which neurons were stimulated and in the delayed rectifier K+ current. These findings indicate regulatory effects on neuron excitability. This situation, observed on DRGs, one of the cornerstones of pain transmission, highlights the possible analgesic effect. The result of this study reveals the need to evaluate p-coumaric acid and its derivatives in pain studies.