Geriatrik bireylerde 'nordic walking' eğitiminin etkinliğinin incelenmesi: Randomize kontrollü bir çalışma
Investigation of the effectiveness of 'nordic walking' training on geriatric individuals: A randomized comparative study
  1. Tez No: 905634
  2. Yazar: NURSEL ÖZİRİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EMRE BASKAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Fiziksel Aktivite, Geriatri, Nordic Walking, Yaşam Kalitesi, Geriatrics, Nordic Walking, Physical Activity, Quality of Life
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Amaç: Bu çalışma Nordic Walking eğitiminin geriatrik bireylerde kas gücü ve dayanıklılığı, denge, düşme korkusu, aerobik kapasite, yorgunluk, yaşam kalitesi ve aktivite düzeyi üzerine etkilerini araştırmayı amaçladı. Gereç ve Yöntemler: Çalışmaya 65-80 yaş aralığında 32 sedanter birey katıldı. Sistematik randomizasyon yöntemi ile Nordic Walking (NW) ve Geleneksel Yürüme (GY) grupları oluşturuldu. Katılımcılara amaçlanan araştırma parametreleri doğrultusunda 30sn otur kalk (30snOKT), 30sn biceps curl (30snBCT), süreli kalk yürü (SKYT), 6dk yürüme (6DYT), Berg Balance Denge (BDÖ), tek ayak üstünde durma (TAÜDT), Tinetti Düşme Etkinliği Ölçeği (TDÖ), Edmonton Kırılganlık Ölçeği (EKÖ), Tampa Kinezyofobi Ölçeği (TKÖ), Yorgunluk Şiddeti Ölçeği (YŞÖ), Dünya Sağlık Örgütü Yaşam Kalitesi Yaşlı Modülü (WHOQOL-Old), Yaşlılar İçin Aktivite Düzeyi (PASE) test ve anketleri uygulandı. Ayrıca ağrı durumları Vizüel Ağrı Skalası (VAS) ile sorgulandı. Değerlendirmeler çalışma öncesi ve sonrasında tekrarlandı. Çalışma her iki grupta da haftada 3 gün 12 hafta boyunca fizyoterapist eşliğinde gerçekleştirildi. Bulgular: NW ve GY gruplarındaki katılımcıların yaş ortalamaları sırasıyla 70,64 ± 5,39, 72,50 ± 5,96 yıldır (p>0,05). Her iki grupta 30snOKT, BDÖ, 6DYT, TDÖ, TKÖ, PASE ve WHOQOL-Old ilk test son test ölçümleri istatistiksel olarak anlamlı olarak iyileşme bildirirken, iyileşme NW grubunda daha yüksektir (p 0,05). Sonuç: Geriatrik bireylerde NW eğitimi denge, düşme korkusu, dayanıklılık, aerobik kapasite, fiziksel aktivite gibi parametreleri geliştirmede geleneksel yürüyüşe göre üstünlük sağlamıştır. NW eğitimi geriatri rehabilitasyon programları için etkili bir yöntemdir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aimed to investigate the effects of Nordic Walking training on muscle strength and endurance, balance, fear of falling, aerobic capacity, fatigue, quality of life and activity level in geriatric individuals. Materials and Methods: 32 sedentary individuals between the ages of 65-80 participated in the study. Nordic Walking (NW) and Traditional Walking (GY) groups were created by systematic randomization method. In line with the intended research parameters, participants were given 30 sec sit-to-stand (30secCST), 30 sec biceps curl (30 sec ACT), timed up and go (TUG) 6 min walk (6MWT), Berg Balance Balance (BBS), one-leg standing (SLS). , Tinetti Fall Effectiveness (Tinetti FES), Edmonton Frailty Scale (EFS), Tampa Kinesiophobia Scale (TSK), Fatigue Severity Scale (FSS), World Health Organization Quality of Life Elderly Module (WHOQOL-Old), Activity Level for the Elderly (PASE) test and surveys were administered. Additionally, pain conditions were questioned with the Vasiual Pain Scale (VAS). Evaluations were repeated before and after the study. The study was conducted under the supervision of a physiotherapist, 3 days a week for 12 weeks in both groups. Results: The average age of the participants in the NW and GY groups is 70.64 ± 5.39, 72.50 ± 5.96 years, respectively (p>0.05). While 30secCST, BBS, 6MWT, Tinetti FES, TSK, PASE and WHOQOL-Old first test post test measurements reported statistically significant improvement in both groups, the improvement was higher in the NW group (p 0.05). Conclusion: NW training was superior to traditional walking in improving parameters such as balance, fear of falling, endurance, aerobic capacity and physical activity in geriatric individuals. NW training is an effective method for geriatric rehabilitation programs.