Kabin memurlarının aldıkları İngilizce eğitimin mesleki deneyimlerine yansımasına ilişkin görüşleri
The views of flight attendants on their received English instruction and their professional experience
- Tez No: 905658
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SILA AY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Linguistics
- Anahtar Kelimeler: Özel amaçlı İngilizce, Mesleki İngilizce, Genel İngilizce, kabin memuru, kabin ekibi, English for Specific Purposes, Professional English, General English, flight attendant, cabin crew
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Dilbilim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yabancı Dil Öğretimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Bilim ve teknolojide bir dünya dili (lingua franca) olan İngilizce, uluslararası çalışan ve yolcular ile direkt iletişim halinde bulunan ön hat çalışanlardan olan kabin ekibi için ortak dil olması sebebi ile önem kazanmaktadır. Bu noktada ICAO (Uluslararası Sivil Havacılık Teşkilatı) tarafından belirlenmiş olan dil yeterliliğinin sağlanması gerekmektedir. Bu çalışmanın amacı; Türkiye'de sivil havacılık kabin hizmetleri programı bulunan üniversitelerde mesleki İngilizce eğitiminin görünümünü incelemek, kabin memurlarının yolcularla iletişimde kullandıkları mesleki İngilizce yeterliliklerini ve mesleki İngilizce dersine yönelik ihtiyaçlarını saptamak ve elde edilen bulgular ışığında, Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri ön lisans programı mesleki İngilizce dersi içeriğini geliştirmek üzere öneriler sunmaktır. Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti sivil havacılık ve kabin hizmetleri ön lisans programı Bologna süreci açık erişim özel amaçlı mesleki İngilizce ders içeriklerinin incelenmesi ile karar kılınan dil beceri düzeyi olan Avrupa Diller Ortak Başvuru Metni (ADOBM) B1 İngilizce seviyesi için sözlü üretim becerisine yönelik olarak belirlenen iletişimsel yetkinlik düzeyleri incelenmiştir. Katılımcılar, mesleki İngilizce dersi almış Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri ön lisans mezunu olan ve hali hazırda bir hava yolu şirketine bağlı olarak çalışan 10 kabin memuru olmaktadır. Katılımcılar ile yarı yapılandırılmış çevrimiçi görüşme yapılarak veri toplanmıştır. Araştırma sonucunda; kabin memurlarının tamamının İngilizce dil becerisini mesleğini icra etmek ve uçuş sırasında yaşanan sorunları İngilizce çözmek için yeterli düzeyde bulduğu, ancak zaman zaman yolcuların ve kaptanın kullandığı farklı aksanları (özellikle İngiliz İngilizcesi) ve hızlı konuşmaları anlamakta zorlandıkları ancak anlaşmanın bir yolunu beden dili ve iletişim stratejileri ile bulabildikleri ve mesleki İngilizce eğitimlerini yeterli buldukları görülmüştür. Kabin memurlarını, görevleri sırasında mesleki İngilizce kullanımına hazırlamak için Mesleki İngilizce dersinin içeriğinin özel olarak planlanması; etkileşimli şekilde, ancak dilbilgisi odağını ve öğrencilerin alışagelmiş öğrenme yöntemlerini de içerecek şekilde; ADOBM B1 düzey İngilizce seviyesi yetkinliği, hedef dilde sorun çözme ve kullanılan iletişim stratejisi çalışmalarını ve uygun bir sözlü sınav değerlendirmesini içererek geliştirilmesi gerekmektedir. Mesleki İngilizce dersi içeriğinin geliştirilmesine yönelik öneriler çalışmada sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
English, a world language (lingua franca) in science and technology, gains importance as it is the common language for cabin crew, who work internationally and are front-line employees in direct communication with passengers. At this point, the language proficiency determined by ICAO (International Civil Aviation Organization) must be ensured. The purpose of this study is to examine the appearence of professional English education in universities with civil aviation cabin services programs in Turkey, to determine the professional English proficiency of cabin crew members in communicating with passengers and to present suggestions to improve the content of the professional English course of civil aviation cabin services associate degree program in the light of the findings obtained. The communicative competence levels determined for the oral production skill of the Common European Framework of Reference for Languages (CEFR) B1 English level, which is the language level decided by examining the Bologna process open access spesific purpose professional English course contents of the civil aviation and cabin services associate degree programs of Turkey and the Turkish Republic of Northern Cyprus, were examined. The participants are 10 flight attendants who have taken a professional English course and graduated from civil aviation cabin services associate degree program and are currently working for an airline company. Data was collected by conducting a semi-structured online interview with the participants. As a result of the research; it is concluded that, all of the cabin crew members found their English language skills sufficient to perform their job and solve the problems encountered during the flight in English, but they sometimes have difficulty understanding the different accents (especially British English) and fast speech of the passengers and the captain from time to time, but they can find a way to communicate with them using the body language and some communication strategies and they find their professional English education sufficient. It has been also found that, in order to prepare cabin crew for the use of professional English for their duties, the content of the Professional English course should be specially planned; developed by including CEFR B1 level English level proficiency and problem solving in the target language, communication strategy practices and an appropriate oral exam evaluation should be included. Suggestions for developing the content of the Professional English course are presented in the study.