Veiled discriminations- A sociological study on the perceived marginalizations experienced by veiled teachers at private educational institutes in Türkiye
Örtülü ayrımcılıklar- Türkiye'deki özel eğitim kurumlarında görev yapan örtülü öğretmenlerin algıladıkları marjinalleşmelere ilişkin sosyolojik bir araştırma
- Tez No: 988224
- Danışmanlar: Assist. Prof. Dr. TESNIM KHRIJI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Din, Education and Training, Religion
- Anahtar Kelimeler: Başörtüsü Ayrımcılığı, Özel Eğitim, Bölücü İdeoloji, Dönüşümsel Felç, Ayrımcılık, Headscarf Discrimination, Private education, Divisive Ideology, Transformational Paralysis, Discrimination
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İbn Haldun Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Türkiye'de özel okullara başvuran başörtülü kadın öğretmenlere yönelik sıkça örtük biçimde uygulanan ayrımcılığı incelemeyi amaçlamaktadır. Bu incelemenin odak noktası, genellikle daha varlıklı ve üst-orta sınıf ailelere hitap eden özel eğitim kurumlarıdır. Türkiye'nin en prestijli ve köklü eğitim kuruluşları, mezunlarının toplumda güç pozisyonlarına yükselmesine katkı sağladığı için, bu okulların tarihi ve sosyo-kültürel etkilerini anlamak problemi kavramak açısından hayati önemdedir. Araştırmanın bulguları, seçkin özel okulların öğretmen alım süreçlerinde hâlâ Avrupai görünüme sahip bireylere öncelik tanıdığını ve bunun bölücü bir ideolojinin sürdürülmesinin açık bir göstergesi olduğunu ortaya koymaktadır. Çalışmanın başlıca amaçları şunlardır: a) Başörtülü öğretmenlerin özel eğitimde işe alım ve istihdam süreçlerinde maruz kaldıkları dini temelli marjinalleşme biçimlerini açığa çıkarmak, b) Özel eğitim kurumlarında toplumsal değişime yönelik sergilenen 'dönüşümsel felç' fenomenini teorik olarak çözümlemek, c) Eğitim aracılığıyla ayrıştırıcı ideolojilerin toplumsal etkilerinin nasıl sürdürüldüğünü göstermek. Yöntem olarak, Türkiye'deki özel okulların tarihini inceleyen tarihsel analiz; öğretmenler ve yöneticilerle gerçekleştirilen anket ve mülakatlar; ayrıca okulların web siteleri ve görsellerine yönelik görsel etnografi gibi nitel yaklaşımlar bir arada kullanılmıştır. Sonuç olarak, başörtülü öğretmenlerin özellikle varlıklı özel okullarda iş görüşmeleri sırasında ayrımcılığa maruz kaldıkları ve bu okulların dini görünürlüğü pek hoş karşılamadığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study is an attempt to examine an often-covert discrimination held against veiled Muslim educators who apply at Turkish Private Schools. Paramount to this work is that this occurs within the private education sector, which often caters to wealthier, upper middle-class parents. Türkiye's most sought-after, well-established educational institutes produce students who often go on to occupy positions of power in Turkish society. The historical socio-cultural influence of these schools is thus an important part of the study to situate the problem and understand its underlying historical and dynamics. As evidenced from the research, hiring practices of elite private schools continue to be skewed towards Eurocentric-looking teachers, a clear indicator of the promotion of a divisive ideology. The overarching aims of this research is to unveil a) the nature of religious marginalization in Turkey, as evidenced by the discrimination in the hiring process and employment of veiled teachers in private education b) to theoretically dissect the reasoning behind this 'transformational paralysis' phenomenon perpetrated by private educational entities with regards to changes in society and finally c) to show the kind of impact education can have in society via the perpetuation of divisive ideologies. The methodology for this work is a mixed qualitative approach that relies on a historical analysis around the history of private schooling in Türkiye, a questionnaire, interviews with teachers and administration at schools, in addition to a visual ethnography of schools' websites and galleries. In conclusion, the research indicates that veiled teachers are being discriminated against when being interviewed for job positions at wealthy private schools and that religious visibility at many private educational institutes is not welcome.