'Armed people cannot be defeated': The rise of armed groups in post-Gaddafi Libya and thr impact of military education
'Silahlı halk yenilemez': Kaddafi sonrası Libya'da silahlı grupların yükselişi ve askeri eğitimin etkisi
  1. Tez No: 905671
  2. Yazar: RANYA ALSHARIF FARHAT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEDA DEMİRALP
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Libya, Silahlı Gruplar, Askerileşme, Gaddafi, Libya, Armed groups, Militarization, Gaddafi
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Işık Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu tez, Gaddafi'nin devrilmesinden sonra Libya'da ortaya çıkan ve günümüzde de varlığını sürdüren silahlı grupların oluşumunu, güç kazanmasını ve bu grupların kalıcılığını sağlayan dinamikleri anlamayı amaçlamaktadır. Libya'da silahlı grupların tarihsel gelişimini incelemek için tarihsel analiz yöntemi kullanılarak, bu grupların kökenleri derinlemesine araştırılmıştır. Elde edilen bulgular, bu grupların oluşumunun Gaddafi rejiminin izlediği stratejik politikalar ile bağlantılı olduğunu ortaya koymuştur. Rejim, Libya'da kabile bağlılıklarını kendi siyasi ve askeri çıkarları doğrultusunda manipüle ederek, toplumu askeri değerlerle şekillendirmiş ve askerileştirilmiş bir toplum yapısı oluşturmuştur. Bu süreç, kabile ilişkilerini daha da güçlendirmiş ve toplumda silahlanma kültürünü yaygınlaştırmıştır. Sonuç olarak, bu faktörler, post-Gaddafi dönemde silahlı grupların yeniden organize olmasını kolaylaştırmış ve istikrarsızlık ortamının kalıcı hale gelmesine neden olmuştur. Araştırma, Libya'nın mevcut sosyo-politik durumunu anlamak için Dünya Değerler Araştırması (World Values Survey - WVS) 6. Dalga verileri başta olmak üzere, güvenilir kaynakları kullanmaktadır. WVS verileri, Libya toplumunda devlet kurumlarına yönelik yaygın bir güvensizliği ve hükümet boşluğunu gözler önüne sermiştir. Bu durum, silahlı grupların etkisini ve toplumsal desteğini artırmasına olanak tanımıştır. Araştırma, aynı zamanda kabile otoritesinin devlet otoritesinden üstün hale gelmesi, zayıf devlet yapısı ve Gaddafi döneminden miras kalan askeri anlayış gibi yapısal eksikliklerin silahlı grupların yükselişinde nasıl etkili olduğunu detaylandırmaktadır. Bu tez, literatürdeki önemli bir boşluğu doldurarak, Libya'nın kurumsal istikrarsızlığı ve silahlı grupların güç kazanması konularında akademik tartışmalara yeni bir perspektif kazandırmayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to comprehend the factors that led to the emergence and endurance of armed groups in Libya following the fall of Gaddafi. by employing historical analysis to trace the origins of these armed groups, which can be linked back to the regime's exploitation of tribal allegiances and the pervasive militarization of Libyan society. These factors have had a lasting impact on the country's political landscape, as enduring institutions, particularly tribal ties and militarization, continue to influence the situation. This study thoroughly examines Libya's socio-political environment amidst considerable turmoil, leveraging the credibility and reliability of the World Values Survey (WVS) Wave 6 data, among other sources. The WVS data reveal a widespread distrust in governmental bodies, indicating a governance void that has facilitated the growth of armed factions. The research illustrates that the rise of armed groups results from systemic deficiencies, such as weak state institutions, enhanced tribal authority over state authority, and the entrenchment of a military ethos under Gaddafi. This thesis enriches the academic conversation on institutional stability and the rise of Armed groups by addressing a critical gap in current research with novel empirical data and detailed analysis.