Is artificial intelligence the new writing teacher? A comparison of ChatGPT feedback and teacher feedback on writing proficiency in Turkish EFL classrooms
Yapay zeka yeni yazma öğretmeni mi? İngilizcenin yabancı dil olarak öğretildiği sınıflarda ChatGPT geri bildirimi ve öğretmen geri bildiriminin yazma yeterliliği açısından karşılaştırılması
  1. Tez No: 905672
  2. Yazar: HÜLYA SEZER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HAKAN ŞENTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Yapay Zeka, Öğretmen Geribildirimi, Yazma Yeterliliği, Yabancı Dil olarak İngilizce, Artificial Intelligence, Teacher Feedback, Writing Proficiency, EFL Classrooms
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 191
Özet
Bu çalışma, Türk öğrencilerin çoğunlukta olduğu ve İngilizcenin yabancı dil olarak öğretildiği sınıflarda, Chat GPT geribildirimi ve öğretmen geri bildirimini, öğrencilerin yazma yeterliliğini geliştirmedeki kısa ve uzun vadedeki etkinlikleri açısından karşılaştırmaktadır. Bu çalışma, katılımcı öğrencilerin çalışma boyunca iki geri bildirim türü hakkında edindikleri görüş ve algılarını ve geridönütlerle ne kadar etkileşime girdiklerini de yarı yapılandırılmış anket ve görüşmeler yoluyla öğrenmeyi amaçlamıştır. Bu karma yöntemli çalışma, bir devlet üniversitesinin hazırlık okulunda İngilizce'yi yabancı dil olarak öğrenen, B2 seviyesinde 71 öğrencinin ön test ve son test puanları ile çalışma boyunca yazdıkları iki-aşamalı kompozisyonlara verilen puanlar nicel veri olarak kullanıldı. Anket ve mülakatlar ile nicel veri toplandı. Her iki gruptaki katılımcıların yazma puanları kompozisyonların ikinci taslağında olumlu yönde değişti; ancak son testte öğrencilerin genel yazma yeterliliğine etkisi açısından iki geri bildirim türü arasında anlamlı bir fark görülmedi. Anket ve görüşmelerden elden edilen bulgular, öğrencilerin Chat GPT geri bildirimini pratik ve zaman kazandırıcı bulduklarını, ancak hala öğretmenlerinden de geri bildirim almayı tercih ettiğini ortaya koydu. Ayrıca, bulgular her iki grubun da belli bir düzeyde her iki geri dönüt türüyle de etkileşime girdiğini, ancak öğrencilerin öğretmen dönütü ile daha çok etkileşime girdiklerini gösterdi. Öğrenciler her iki geri dönüt sağlayıcısının da çoğunlukla destekleyici bir tona sahip olduğunu belirtti. Son olarak, gelecekte yapılacak çalışmalara yönelik fikirler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of the present study was to compare two different types of feedback, namely ChatGPT feedback and teacher feedback in terms of their immediate and overall effect in improving students' writing proficiency in Turkish EFL classrooms. Additionally, this study aimed at learning the participants' opinions and perceptions of these two types of feedback and their level of engagement with them via a semi-structured questionnaire and interviews. In this mixed-methods study, the pretest & posttest scores of 71 B2-level EFL learners studying at English Preparatory School of a state university and their grades from the 2-drafted essays written throughout the study were used as the quantitative data whereas a semi-structured questionnaire and an interview supplied the qualitative data. Writing scores of the participants in both groups changed positively in the second drafts, but there was no significant difference between the two feedback types in terms of their effect on student's overall improvement in the posttest. The findings suggested that Turkish EFL students found ChatGPT feedback practical and time-saving, yet they still prefer getting feedback from their teacher whenever it is possible. The findings implied that students engage more with teacher feedback. The students reported that both feedback sources used a supportive language and tone. Implications for future studies were provided.