Panik bozukluğu tanısı ile izlenen kadınlarda maruz kalınan partner cinsel şiddeti ile klinik belirtiler arasındaki ilişki
The relationship between intimate sexual violence and clinical symptoms in women diagnosed with panic disorder
- Tez No: 905694
- Danışmanlar: PROF. DR. EJDER AKGÜN YILDIRIM
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Panik Bozukluğu, Partner Şiddeti, Cinsel Şiddet, Somatoform Dissosiyasyon, Panic Disorder, Intimate Violence, Sexual Violence, Somatoform Dissociation
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Has. Eğt. ve Arş. Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Amaç: Partner şiddetine maruz kalmak bireylerde birçok ruhsal belirtiye neden olabilir veya var olan belirtileri şiddetlendirebilir. Bu çalışmada panik bozukluğu tanılı kadın hastaların maruz kaldığı partner cinsel şiddetinin yoğunluğu ile panik bozukluğu belirtilerinin şiddeti ve somatoform dissosiyasyon belirtilerinin ilişkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Yöntem: Çalışmaya Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları Eğitim Araştırma Hastanesi Psikiyatri Ayaktan Tedavi Ünitesi ve Psikoterapi Merkezi'ne başvuran, panik bozukluğu tanılı 88 kadın hasta dahil edilmiştir. Tüm katılımcılara sosyodemografik veri formu, Panik Bozukluğu Şiddet Ölçeği (PBŞÖ), Somatoform Dissosiyasyon Ölçeği (SDÖ), Travma Sonrası Tanı Ölçeği (TSSTÖ), Yakın Partner İlişkilerinde Kadının Maruz Kaldığı Cinsel Şiddet Ölçeği (YPCŞÖ) uygulanarak elde edilen veriler değerlendirilmiştir. Bulgular: Veriler değerlendirildiğinde YPCŞÖ ile PBŞÖ skorları arasında, pozitif yönde, SDÖ ile PBŞÖ skorları arasında pozitif yönde ilişki saptanmıştır. Katılımcıların eğitim düzeyi ile YPCŞÖ arasında negatif yönde, çalışma durumu ile SDÖ skorları arasında negatif yönde ve çalışma durumu ile PBŞÖ skorları arasında negatif yönde anlamlı ilişki olduğu saptanmıştır. Sonuç: Bulgular, kadının maruz kaldığı cinsel şiddetin panik bozukluğu şiddeti üzerinde etkisi olduğunu, panik bozukluğu şiddeti ile somatoform dissosiyatif belirti şiddetinin ilişki içinde olduğunu, eğitim düzeyi ve çalışma durumu gibi sosyal faktörlerin kişinin ruh sağlığı üzerinde etkisi olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Objective: Exposure to intimate violence can lead to numerous psychological symptoms or intensify existing ones. This study aims to investigate the relationship between the severity of sexual violence experienced by women diagnosed with panic disorder and the severity of their panic disorder symptoms, as well as somatoform dissociative symptoms. Method: The study included female patients diagnosed with panic disorder who applied to the Psychiatry Outpatient Clinic and Psychotherapy Center at Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Mental Health and Neurological Diseases Education and Research Hospital. A sociodemographic data form, Panic Disorder Severity Scale, Somatoform Dissociation Questionnaire, Post-Traumatic Stress Diagnosis Scale and Sexual Coercion in Intimate Relationships Scale were administered to all participants, and the data collected were evaluated. Results: When evaluating the Panic Disorder Severity Scale (PDSS), Somatoform Dissociation Questionnaire (SDÖ), Post-Traumatic Stress Diagnosis Scale, and Sexual Violence Scale in Intimate Partner Relationships (SVSIPR) scores applied to female patients diagnosed with panic disorder, a significant relationship was found between SVSIPR and PDSS scores , SDÖ and PDSS scores, as well as between education level and SVSIPR and employment status and SDÖ/PDSS scores. Conclusion: The findings indicate that sexual violence experienced by women has an impact on severity of panic disorder and there is a relationship between panic disorder severity and severity of dissociative symptoms, and that social factors such as education level and employement status have an effect on an individual's mental health.